sigortasız hamileler
Arkadaşlar bildiniz gibi işverenler İşe alınan işcinin sigortasını hemen yapmaktan kacınmaktadır. Oysa deneme icin bile alınmış olsanız sigortanızın yapılması gerekiyor..

Sosyal Guvenlik Kurumu acısından uc turlu kayıp ve kacak bulunmaktadır.
1)Hem SGK hem de calışanlar acısından en onemli kaybı sigortalıların Sosyal Guvenlik Kurumuna hic bildirilmemesi,
2)Sigortalıların calışma gun sayılarının eksik bildirilmesi
3)Sigorta primine esas kazanc tutarlarının eksik bildirilmesidir.

Sigortasız calışan işciler hem gun kaybına uğramakta ve hem de primlerinin eksik odenmesi durumunda emekli maaşları duşuk hesaplanabilmektedir.

İşte sigortalıların bu şekilde eksik bildirilen gun ve primlerinin daha sonra primlerin mahkemede hizmet tespit davası acılmak suretiyle tamamlanması mumkundur.

Bilgi-belge şart

İşverenler, calıştıracağı kimseleri (istisnalar dışında) işe başlatmadan once Sosyal Guvenlik Kurumunca hazırlanacak işe giriş bildirgeleriyle bildirmekle yukumlu kılınmıştır.

Prim belgeleri işverenleri tarafından SGK’na verilmeyen işcilerin, işyerinde fiilen calışırken tespit edilmeleri veya işyerinin kayıt ve belgelerinde calıştıklarını ispatlayıcı bilgi-belgeler olması halinde sigortalının işe giriş tarihinden veya calışmalarının fiilen tespit edilmesinden veya kayıt-belge ve bilgilerden saptanabildiği tarihten itibaren sağlanmaktadır.

Ancak genellikle, sigortasız calışan işciler, işten cıkartılma korkusu nedeniyle calışırken sosyal guvenlik haklarını aramamakta, coğunlukla işten cıkartıldıktan sonra işyeri hakkında şikayet yoluna başvurmaktadırlar.

Hizmet tespit davası

Calışmaları fiilen veya iş yeri kayıtlarından tespit edilecek her turlu bilgiden ya da kamu kuruluşları tarafından duzenlenen belge veya alınan bilgilerden tespit edilemeyen sigortalılar calışmalarını yetkili bir mahkeme acacakları hizmet tespit davasıyla ve yargı kararıyla ispatlayabilirler.

Belirtilen yetkili mahkeme, iş mahkemesi veya iş mahkemesi bulunmayan yerlerde bu davalara iş mahkemesi sıfatıyla bakan asliye hukuk mahkemeleridir.

Beş yıl icinde dava acılmalı

Kendileri icin prim belgeleri işverenleri tarafından verilmeyen veya calıştıkları SGK tarafından fiilen veya iş yeri kayıtlarından tespit edilecek her turlu bilgiden ya da kamu kuruluşları tarafından duzenlenen belge veya alınan bilgilerden tespit olunamayan sigortalıların, hizmetlerinin tespiti maksadıyla mahkemeye başvurmaları icin kendilerine tanınan sure beş yıl olarak belirlenmiştir. Bu beş yılık sure, zaman aşımı suresi olmayıp hak duşurucu suredir.

Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya calıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, calıştıklarını hizmetlerinin gectiği yılın sonundan başlayarak beş yıl icerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilÂm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanc toplamları ile prim odeme gun sayıları dikkate alınmaktadır.