sgk ipc sgk ipc itiraz cezaları nedir kabahat
S.G.K'nın uygulayacağı idari para cezaları ile bu cezalara itiraz yolları 5510 sayılı kanunun 102. maddesinde duzenlenmiştir.
Yasada sayılan cezalar dışında ceza uygulanamaz. Cezaların yanında sayılan fiiller dışında başka fiiller icin de ceza uygulaması yapılamaz. Yani hem fiil hem de cezanın yasada belirtilmesi gerekir.

102. maddede sayılan cezalar yasanın değişik maddelerinde duzenlenmiş iş yeri veya işe giriş bildirgesi verilmemesi, defter kayıt veya belgelerinin belirtilen surelerde ibraz edilmemesi, denetim elemanlarına gucluk cıkartılması gibi fiiller karşılığı duzenlemiş cezalardır.

Cezalar asgari ucrete endekslenmiş ve fiile gore asgari ucretin katları şeklinde duzenlenmiştir.
İdari para cezalarına itiraz yolları da yine 102. maddede duzenlenmiştir.

Tebliğ ile tahakkuk eder
İdari para cezaları ilgiliye tebliğ ile tahakkuk eder. Tebliğin tebligat kanuna uygun olarak yapılmış olması gerekir. Tebliğ tarihinden itibaren on beş gun icinde SGK’ya veya SGK’nun ilgili hesaplarına yatırılır.

İtiraz takibi durdurur
On beş gun icinde odeme yapılacağı gibi bu sure icinde odeme yapılmadan Sosyal Guvenlik Kurumuna itiraz edilebilir. Yapılan itiraz sonuclanana kadar takibi durdurur.
İtirazı reddedilmesi durumunda, itirazı reddedilen kararın tebliğ tarihinden itibaren otuz gun icinde idare mahkemesine başvurabilir. Bu sure icinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.

İtiraz edilmeden odemeye indirim
İdari para cezalarının, itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan once tebliğ tarihinden itibaren on beş gun icinde peşin odenmesi halinde, dortte ucu tahsil edilir.

Peşin odeyip yargıya da gidilebilir
İdari para cezası peşin olarak ve indirimli odenip daha sonra da yargı yoluna gidilebilir. Fakat dava sonucu SGK lehine sonuclanırsa bu durumda daha once eksik odenen %25’lik kısım gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecektir.
Mahkemeye başvurulması idari para cezasının takip ve tahsilini durdurmaz. Tebliğ tarihinden itibaren onbeş gun icinde odenmeyen idari para cezaları, 89’uncu madde hukmu gereğince hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.
İdari para cezaları ile ilgili 5510 sayılı yasada hukum bulunmaması halinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hukumleri uygulanacaktır.