yaş tahsisi emeklilikte yaş tahsisi
Arkadaşlar ben bu konu ile ilgili bir yargıtay kararı buldum ve ekliyorum..

İlk işe giriş tarihinizden sonraki yapacak olduğunuz yaş tahsisleri emeklilik durumunuzu etkilemeyecektir. Ozellikle buyutme yapıp erken emekli olma yoluna gitmeyi duşunenler boşa uğraşıyorlar..

T.C.
YARGITAY
HUKUK GENEL KURULU
E. 2005/10-70
K. 2005/101
T. 23.2.2005

Davacı, yaşlılık aylığı isteminin davalı Kurumca reddedildiğini belirterek, tahsis işlemlerinde duzeltilen doğum tarihinin dikkate alınarak yaşlılık aylığına hak kazandığının tespitine karar verilmesini istemektedir.

Uyuşmazlık, yaş duzeltmeye ilişkin yargı kararları ile sosyal guvenlik yasalarında oluşturulmuş olan sigortalılık statusune mudahale edilip edilmeyeceğine ilişkindir.

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 120/2. maddesine gore; malulluk, yaşlılık ve olum sigortalarına ilişkin yaş ile ilgili hukumlerin uygulanmasında, sigortalıların ve hak sahibi cocuklarının, bu kanuna tabi olarak ilk defa calışmaya başladığı tarihte nufus kutuğunde kayıtlı bulunan doğum tarihleri, sigortalının sigortaya tabi olarak ilk defa calışmaya başladığı tarihten sonra doğan cocuklarının da nufus kutuğune ilk olarak yazılan doğum tarihleri esas tutulur. Ayrıca aynı maddede ilk defa calışmaya başlanan tarihten sonraki yaş tashihlerinin dikkate alınmayacağı da belirtilmiştir.

Bu itibarla, ilk defa calışmaya başladıktan sonra verilmiş yaş duzeltme kararları dikkate alınamayacaktır.