Kısaca
Çevre Mühendisliği, yerel ve küresel ölçekte, insanları çevrenin, çevreyi de insanların olumsuz etkilerinden korumak, insan sağlığı ve refahı için çevre koşullarını iyileştirmek yönünde temel bilimsel kavramları uygulamaya koyan mühendislik dalıdır. Çevre Mühendisliği Programı; araştırıcı, akademik yeteneğe sahip, çevre sorunlarına duyarlı, matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi fen derslerinin yanı sıra ekonomi, sosyoloji, hukuk ve işletme gibi sosyal alanlara da ilgi duyan, daha iyi ve sağlıklı bir çevre yaratabilmek için mücadele edebilecek mühendisler yetiştirmeyi amaçlar.
Kişisel Özellikler
Çevre Mühendisi olmak isteyen bireylerin, çevreye karşı duyarlı, üretken, matematik, kimya ve biyolojiye ilgili, yönetim ve kontrol yeteneği olan, ileri görüşlü, çalışkan, üretici, yeniliklere daima açık, araştırmacı kişiler olması gereklidir.
Dersler ve Eğitim Süreleri
Çevre Mühendisliği Programında öğrenim süresi dört yıldır. Öğrenimin ilk yılında Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji gibi temel dersler okutulur. Daha sonraki yıllarda, çağdaş çevre mühendisliğinin gerektirdiği mesleki bilgi ve beceriyi kazandıracak dersler verilir. Bunlar arasında ikinci yıldan başlayarak, çevre kimyası, çevre mikrobiyolojisi ve kimyasal mikrobiyoloji, bilgisayar kullanımı, hidrolik, hava, su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesi, en iyi biçimde kullanılması, kirliliğin kontrolü ve önlenmesi; katı, sıvı ve gaz atıkların, gerek alışılagelmiş gerekse ileri düzeyde teknikler kullanarak, çevreye zararsız hale getirilmelerine yönelik sistemlerin projelendirilmeleri gibi dersler ve uygulama çalışmaları bulunmaktadır. Bu bölümde ayrıca yaz stajları ve uygulama dersleri zorunludur.
Sosyal Statü ve Ünvanlar
Mezunlara "Çevre Mühendisi" unvanı verilir.
Çalışma Sahaları
Mezunlar; İçme suyu temini, su kaynaklarının kirlenmeye karşı korunması, arıtma tesislerinin projelendirilmesi, inşaatı ve işletilmesi, evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerinin sistem seçimi, projelendirilmesi, inşaatı ve işletilmesi, katı atık toplama, taşıma ve nihai uzaklaştırma konularında her türlü planlama ve tasarım hizmetleri, hava kirliliğinin kontrolüne yönelik radyoaktivite, gaz emisyonları ve kalitesi ölçümlerinin değerlendirilmesi, ısıtma sistemi ve yakıt seçimi, baca gazlarının arıtımı konularındaki mühendislik hizmetleri, çevresel etki değerlendirme konularında disiplinler arası gruplarına koordinatörlük edilmesi, hava, su, toprak gibi çevresel ortamlardan numune alıp analizlerinin yapılması ve analiz sonuçlarının değerlendirmesinin yapılması, yağmur suyu ve kanalizasyon şebekesi projelendirilmesi ve inşaatı, her türlü yerleşim birimine ve endüstriyel alanlara su temini, su iletimi, su dağıtımı ve su arıtımı konularında tasarım, planlama ve mühendislik hizmetlerinin verilmesi, Çevre Yönetim Sistemi (ISO-EN 14000 ve serisi) danışmanlık hizmetlerinin verilmesi, her türlü endüstriyel tesislere, kurum ve kuruluşlara çevre konularında danışmanlık hizmetlerinin verilmesi alanlarında çalışabilirler.
Çevre Mühendisliği
Meslekler0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Meslekler
- Çevre Mühendisliği