Kısaca
Günümüzde, hastanelerde yaklaşık yirmi bin farklı tür tıbbi cihaz ve sistem kullanılmakta olup ülkemizdeki kullanılan biyomedikal cihaz ve sistem sayısı son yirmi yılda yediye katlanmıştır. Biyomedikal sistemlerin tasarım ve geliştirme uğraşlarını yürütecek, sistemlerin verimli kullanılmasında görev alacak teknik ve bilimsel bilgi birikimine sahip elemanlara duyulan gereksinim her geçen gün artmaktadır. Bu ihtiyaç doğrultusunda, Biyomedikal Mühendisliği Programı; sağlık alanında teşhis ve tedavi amacıyla kullanılan mekanik ve elektronik cihaz ve sistemlerin tasarım, üretim, geliştirme, teknik işletme ve bakım-onarım faaliyetlerini gerçekleştirecek mühendisler yetiştirmeyi amaçlar
Kişisel Özellikler
Biyomedikal Mühendisi olmak isteyenlerin; üstün bir akademik yeteneğe, şekil ilişkilerini görebilme becerisine sahip, fen bilimlerine ilgi duyan, tasarım gücü kuvvetli, yaratıcı, ayrıntıları görebilen, dikkatli ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.
Dersler ve Eğitim Süreleri
Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresinin ilk yılında fen bilimleri, sağlık bilimleri ve temel bilgisayar derslerini görürler. İkinci ve üçüncü yıllarda elektronik, ileri bilgisayar ve temel biyomedikal dersleri, son yıl ise ileri düzeyde biyomedikal uzmanlık dersleri okutulur.
Sosyal Statü ve Ünvanlar
Lisans eğitimi sonunda başarılı olan öğrencilere "Biyomedikal Mühendisi" diploması verilir.
Çalışma Sahaları
Biyomedikal Mühendisliği, elektronik mühendisliğinin bir dalıdır. Sağlık hizmetlerinin yaygınlaşmasına paralel olarak bu alan başlı başına bir uzmanlık alanı haline gelmiştir. Biyomedikal mühendisler, kalp pilleri, yapay organlar, diyaliz makinesi gibi tıbbi cihazların tasarımı ve üretilmesi, hastaların durumunu ameliyat ve yoğun bakım sırasında izleyecek elektronik ve bilgisayar sistemlerinin tasarlanması ve kurulması, kan analizi için gereken sensörlerin tasarlanması ve yapılması, klinik çalışmalarda alınacak kararlara destek sağlayacak uzman sistemler ve yapay zekâ sistemlerinin tasarlanması ve gerçekleştirilmesi, ultrason, manyetik rezonans, röntgen anjiyo vb. tıbbi görüntüleme sistemlerini tasarlanması ve yapılması, dolaşım, sindirim, solunum, sinir vb. fizyolojik sistemlerin sayısal olarak incelenmesi için matematik ve bilgisayar modelleri gerçekleştirilmesi, çeşitli tedavilerde kullanılacak yeni biyo malzemeler tasarlanması ve malzemelerinin kullanılabilirliğinin test edilmesi, yaralanma, incinme vb. tedavileri incelemek için bilgisayar modelleri geliştirilmesi ve kullanılması alanlarında çalışma şansına sahiptirler.
Biyomedikal Mühendisliği
Meslekler0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Meslekler
- Biyomedikal Mühendisliği