

Raporlu olan işcilerimiz icin farklı odeme uygulamaları mevcuttur. Biz burda olması gerekeni paylaşacağız..
Hastalanan işciye Sosyal Guvenlik Kurumu (SGK) tarafından işyerinde calışmadığı gunler karşılığı “gecici iş gormezlik odeneği” odenir. İşcinin bu odeneğe hak kazanabilmesi icin oncelikle istirahat raporunun SGK ile sozleşmeli sağlık kuruluşları tarafından duzenlenmesi şarttır.
Sozleşmesiz kurumlardan alınan raporların gecerli olabilmesi icin; suresi 10 gunu gecmiyorsa, SGK ile sozleşmeli resmî sağlık hizmeti sunucusu hekimi tarafından, 10 gunu geciyor ise SGK ile sozleşmeli resmî sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulunca onaylanması gerekir.
Calışanların raporlu olduklarında ucretlerinin nasıl odeneceği hususu 4857 sayılı Kanun oncesinde işverenler şirket politikalarına ve calışanlarından beklentilerine gore ;
Gecici iş goremezlik odeneği dikkate alınmaksızın, sigortalıya normal zamanda verilen aylık ucret tutarını aynen odemek, normal ucretini odemeye devam edip gecici iş goremezlik odeneğinin işciden iade alınması veya gecici iş goremezlik odeneği ile normal zamanda verilen ucret tutarı arasındaki farkı odemek yontemlerinden herhangi biri tercih edilerek odeniyordu.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 48. maddesinde “Hastalık nedeni ile calışılmayan gunlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından odenen gecici iş goremezlik odeneği aylık ucretli işcilerin ucretlerinden mahsup edilir” denilmektedir.
Soz konusu duzenlemeye gore gecici iş goremezlik odeneği alan aylık ucretli sigortalılara işverence, herhangi bir gerekceyle normal zamandaki aylık ucreti odenmeye devam edilmek isteniyorsa, bu tutardan gecici iş goremezlik odeneği duşulerek odeme yapılması gerektiği ortaya konulmuştur.
Sonuc olarak, işverenler aylık ucret esasına gore calışan işcilerine istirahatlı olduklara doneme ait ucretlerini tam olarak odemek istiyorlarsa, bu tutardan gecici iş goremezlik odeneği duşulerek odeme yapılması gerektiği ortaya konulmuştur.
İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.
muhasebenet'ten alıntıdır.