ağır ozurlu hakları ozurlu hakları 2011 yeni 2011 engelli




Sevgili Melekler, yaklaşık 8,5 milyon yurttaşımız doğuştan veya sonradan ceşitli nedenler ozurlu olmuş.
Bizde ozurlu arkadaşlarımızın bazı haklarından bilgi vermek istiyoruz.

Ozurlu aylığı bağlanması

18 yaşını bitirmiş ve herhangi bir yerden geliri olmayanlar emekli sandığına veya bulunduğu yerdeki valilik veya kaymakamlık makamlarına başvuru yaparak 2022 sayılı yasa gereğince aylık bağlanmasını talep edebilir. Herhangi bir sosyal guvenlik kurumundan bir gelir veya aylık hakkından faydalananların yanısıra isteğe bağlı prim odeyenler, tarım sigortalısı ile birlikte Kuruma prim odeyenler ozurlu aylığı alamayacaktır.

Ozel eğitim masrafı

Ozurlu cocuğun resmi veya ozel eğitim merkezlerinde aldıkları gelişim ve eğitime ilişkin giderlerin bir kısmı karşılanmaktadır.

Ozurlu calıştırma zorunluluğu

Aynı ilde toplam işci 50 ve daha fazla olan işyerlerinden kamu sektoru icin yuzde 4, ozel sektor işletmeleri icin de yuzde 3 oranında ozurlu calıştırma zorunluluğu vardır. Bu haktan yuzde 40 ve uzerinde ozurlu raporu olan kişiler yararlanabilmektedir.

Rapor parası alınmaması

Herhangi bir sosyal guvenlik şemsiyesi altında olmayıp odeme gucu bulunmayan ozurlu vatandaşlardan bağış veya evrak parası adı altında herhangi bir ucret talep edilmemesi gerekmekte olup, 03.12.2002/58 sayılı Başbakanlık Genelgesi uyarınca muayene, tetkik, rapor ucreti alınmayacaktır.

Evde bakım ucreti

Her ne ad altında olursa olsun her turlu gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yukumlu olduğu birey sayısına gore kendilerine duşen ortalama aylık gelir tutarı bir aylık net asgari ucret tutarının (521.89 TL) ucte ikisinden (347.93 TL) daha az olan bakıma muhtac ozurlulere, resmi veya ozel bakım merkezlerinde ya da ikametgÂhlarında bakım hizmeti verilmesi devletce sağlanmaktadır.

Evde bakım parası alabilmek icin engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Sosyal Hizmetler İl Mudurluğu’ne, Sosyal Hizmetler İlce Mudurluklerine, Kaymakamlıklara ve Muhtarlıklara başvurulması gerekmektedir.

Başvuruda, bakıma muhtac ozurluden, ailesinden veya yasal temsilcisinden aşağıdaki belgeler istenmektedir.

a) Sağlık kurulu raporu (Raporda ağır ozurlu bakıma muhtac yazması gerekiyor)

b) Vukuatlı nufus kayıt orneği,

c) İkametgÂh belgesi,(Cocuk ve bakan kişi)

d) Cocuk icin 2 adet vesikalık fotoğraf

e) SSK - Emekli Sandığı - Bağ-Kur kurumlarından alınacak gelir beyanı bilgileri

f) Anne-Baba boşanmış ise; boşandığına dair mahkeme kararı.

g) Bakımı yapacak kişinin dilekcesi ve engellinin vasisi varsa, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı

h) Tapudan alınacak eşler adına ev kayıt bilgileri

ı) Varsa, oğrenim durumunu gosteren belge sureti.
RESUL KURT