Cağaloğlu Anadolu Lisesi
Cağaloğlu Anadolu Lisesi
Kuruluş1850 - 1983
MudurMehmet BENGLİ
Bulunduğu yer İstanbul Turkiye
İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi, İstanbul Cağaloğlu'nda Almanca eğitim veren Anadolu Lisesidir.1850 yılında Bezmialem Valide Sultan tarafından kurulmustur. Eski adı Valide Mektebi olan kurum Turkiye'nin ilk sivil lisesidir. Şu anki binasında eğitime 1933 yılında İstanbul Kız Lisesi olarak başlanmıştır. 1983 yılında Almanca oğretim yapan anadolu lisesi statusu kazanmış ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi adıyla karma eğitime gecmiştir. İlk mezunlarını ise 1989-1990 oğretim yılında vermiştir. 2006-2007 oğretim yılında 433 erkek ve 403 kız olmak uzere toplam 836 oğrenci, 36 derslikli iki ayrı binada oğrenim gormektedir. Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nde sınıf başına duşen oğrenci sayısı 5-30 arasında değişmektedir.
Okulda oğrenci ve oğretmenlerin yararlandığı 1 sinema salonu, 1 sinevizyon salonu, kucuk capta bir dondurulmuş Hayvan Muzesi, 1 Sosyal Bilimler odası, Fizik Laboratuarı, Biyoloji Laboratuarı, Kimya Laboratuarı, Felsefe odası, Muzik odası, resim atolyesi, konferans salonu, toplantı salonu, tiyatro salonu, cok fazla kitap icermesinin yanında yabancı kaynakları da icerisinde barındıran bir kutuphane, Bilgisayar Laboratuarı, internet amaclı Bilgisayar Laboratuarı, 2 spor salonu, yemekhane, kantin, kız oğrencilerin kaldığı pansiyon, 8 yataklı revir ve 24 saat gorev yapan bir hemşire bulunmaktadır. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi'nde velilere, oğrencilere ve oğretmenlere danışmanlık hizmeti veren 2 Psikolojik Danışman gorev yapmaktadır. Okulun binası 150 yıllık gecmişiyle ortuşen 2. derece tarihî eser statusundedir. Okulun bunyesindeki Alman ve Turk oğretmenleri sayesinde 1 yıl hazırlık 4 yıl lise eğitimi ile Almanca oğretimi yapmakta İngilizce oğretimini hedeflemekte ve Oss başarısı ( 2006 yılı OSS sinde %94'luk başarı ile Turkiye'nin en başarılı 5. anadolu lisesi) yuksektir.
Okulun kış festivali olan CALfest'te okulun oğrenci ve mezunlarından oluşan muzik grupları sahne alırken, yaz festivali JUGENDFEST'te unlu gruplar ve ses sanatcıları sahne almaktadır.
İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nde okuyan oğrencilerin yurt dışında universitelerde gecerliliği olan Sprachdiplom B1 ve Sprachdiplom C1 alma imkÂnları bulunmaktadır. Okulun başarılı oğrencilerine Alman hukumetince burs verilmektedir.
Okulun Tarihcesi
Sultan Abdulmecid’in annesi BezmiÂlem VÂlide Sultan’ın aracılığıyla 21 Mart 1850 tarihinde VÂlide Mektebi adıyla kurulan okul Turk eğitim tarihinin onemli cınarlarından biridir.
Osmanlı Devleti'nin ilk “sivil lisesi” unvanına sahip kurum; II. Mahmut doneminde Osmanlı’nın batılılaşma sureci cercevesinde, bilimsel ve sanatsal acılardan Avrupa standartlarında aydınlar yetiştirilmesi amacıyla başlatılan eğitim reformlarının ilk ve en onemli halkalarından biridir.İstanbul Universitesi'nin (Darulfunun) medreseden Avrupaî sistemle eğitim yapan universiteye donuşturulmesinde temel basamak unsuru teşkil eden mektebin bunyesinde ayrıca;Ankara Universitesi Siyasal Bilgiler Fakultesi (Mulkiye) 'Mekteb-i Mulkiye-i Şahane' adıyla kurulmuş ve uzun sure hizmet vermiştir.
Cumhuriyet Donemi'nde okul; 1911-1933 yılları arasında İnas İdadisi, 1933-1983 yılları arasında Turkiye'nin ilk kiz lisesi olan "İstanbul Kız Lisesi" olarak hizmet vermiş, 1983 yılından itibaren Almanca eğitim veren “Anadolu Lisesi” statusune gecerek “Cağaloğlu Anadolu Lisesi” adını almıştır. 2006-2007 eğitim-oğretim yılından itibÂren de Hazırlık + 4 yıl olmak uzere 5 yıllık eğitim veren Turkiye’nin 6 okulundan biri olmuştur.
Pek cok ilke imza atan okul, kurulduğu gunden bu yana Osmanlı Padişahları'nın cocuklarıda dahil olmak uzere pek cok onemli isimi mezun etmiştir.
CAL'da Almanca Dersleri “ – CAL’da sınıf başına duşen oğrenci sayısı 3 ile 30 arasında değişmektedir. Gorev yapan oğretmen sayısı 70 olup, Almanca dersleri, Alman Bolum Başkanlığı ( Deutschabteilung )’nın koordinasyonuyla merkezi Koln’de bulunan Bundesverwaltungsamt tarafından gorevlendirilmiş 6 Alman oğretmence yurutulmektedir. Bu yetkin dil oğretimi sayesinde okulumuz oğrencileri eğitimlerinin sonunda Deutsches Sprachdiplom ( DSD ) C1 veya B1 alabilmektedir.
Deutsches Spracdiplom C1 suresiz gecerliği olan ve Almanca’nın en yuksek seviyesini belirten, Uluslararası gecerliliğe sahip dil diploması olup, OSS’de herhangi bir bolum kazanan oğrenciye Almanca eğitim veren butun universitelere tekrar bir dil sınavına girmeye gerek kalmadan direk oğretime başlama hakkı tanımaktadır. Deutsches Sprachdiplom B1 ise, yine suresiz gecerliliği olan ve Almanca’nın orta seviyesini belirten, uluslararası gecerliliğe sahip bir dil diploması olup, OSS’de herhangi bir bolum kazanan oğrenciye uluslararası alanda Almanca eğitim veren butun universitelerin Hazırlık sınıfına kayıt yaptırma hakkı tanımaktadır. Ayrıca, Deutsches Spracdiplom sınavında başarılı olan oğrencilerimize, Alman hukumeti tarafından kriterleri belirlenen şartları yerine getirdikleri taktirde, eğitimlerini Almanya’da surdurmeleri icin Alman devleti tarafından yuksekoğrenim bursu verilmektedir.
CAL’da Almanca’nın yanında ikinci yabancı dil olarak İngilizce eğitimi verilmektedir. CAL’da yıl icerisinde tiyatrolar sergilenmekte, geziler organize edilmekte ve haftalık olarak film gosterimleri yapılmaktadır. Bunun yanı sıra okulumuzda, her yıl ilk donemin sonunda Calfest ve ikinci donemin sonunda Jugendfest adıyla gelenekselleşmiş donem ve yıl sonu etkinlikleri yapılır. Maddi durumu uygun olmayan oğrencilerimizin yemek, barınma, ulaşım gibi ihtiyacları da okulumuz tarafından karşılanmaktadır."
Bir Mufredat Laboratuvar Okulu Olarak CAL
CAL, mufredat laboratuvar okulu statusunde yer aldığı icin eğitim amaclı tum teknolojik arac-gerece sahiptir. Okulumuzda oğrenci ve oğretmenlerin kullanımlarına acık ADSL bağlantılı bilgisayar laboratuvarı, sozel dersler icin kullanılan sosyal bilimler odası, fizik, kimya, biyoloji laboratuvarları, zeoloji, jeoloji ve teknoloji muzesi, felsefe odası, bunyesinde nadide eserleri barındıran geniş bir kutuphane, resim ve muzik atolyeleri, kapalı spor salonu, aletli jimnastik salonu, konferans salonu, sinevizyon salonu ve son teknoloji ses-goruntu sistemleriyle donatılmış bir sinema bulunmaktadır. Ayrıca okulumuz 80 kişi kapasiteli yatılı kız pansiyonu, 24 saat hizmet veren reviri, kantin ve yemekhanesiyle oğrencilerinin her turlu ihtiyacını karşılamaktadır. Okulumuzu kazanan erkek oğrenciler ise, İstanbul Lisesi pansiyonunda yatılı kalabilmekte ve okulun tum imkÂnlarından faydalanabilmektedir.
CAL, yuksek eğitim kalitesi ve OSS başarısının yanı sıra sosyal, kulturel ve entelektuel kulupleri, oğrenci meclisi, sureli yayın organı “ Yokuş Yukarı ” dergisi ile de Turkiye’nin sayılı okullarından biri olma ozelliğini korur.
Jugendfest
Okulda 1983 yılından bu yana, her sene yıl sonunda Jugendfest adı verilen bir etkinlik duzenlenir. Bu sozcuk Almanca'da "Genclik Festivali" anlamına gelir. Etkinlik, oğrencilerce organize edilir. Profesyonel ve amator grupların katıldığı etkinlikte ayrıca tiyatro, sinema, edebiyat, tarih, felsefe ve sanat soyleşileri ile seminerler, spor musabakaları gibi aktiviteler de yer alır.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Liseler
- Cağaloğlu Anadolu Lisesi