11 yaştan ergenliğin başlamasına dek suren evredir. Bir kimlik hissinin gelişimi bu evrenin asal amacıdır. Sağlıklı bir kimlik hissinin temelinde, daha evvelki evrelerin başarılı bir şekilde yaşanması yatmaktadır. Uygun kişilerin ornek alınması bu sureci kolaylaştırmaktadır. Bu evrede ahlaki değerlerde değişim gozlenebilmekte, ancak sonrasında her alanda olduğu gibi burada da taşlar yerine oturmaktadır.Daha onceki inanc, duşunce ve alışkanlıklar sorgulanmaya başlar. Vucutsal buyume ve cinsel gelişim gozlenir. Cevrelerince nasıl gorulup, değerlendirildikleri ve hangi mesleğe daha uygun olduklari şeklinde duşunceleri bulunmaktadır.

Daha once yaşanılan evden ve ebeveynlerinden ayrılıp ,kendi ayakları uzerinde durarak hayatını yaşamak bu donemdeki onemli bir hedeftir. Aileden ayrılamamak ve uzamış bağımlılık davranışları oluşabilir. Bu donemde kişide rol kargaşası oluşması onemli bir sorundur. Kişide cinsel,sosyal, mesleki vb. alanlarda kendini bir yere ait hissedememe, cevreden uzaklaşıp tek başına yaşama ya da uygun olmayan secimleri yeğleme sonucunda psikotik turde ya da suca yonelik davranışlara neden olmaktadır. Birey kendisini yetersiz hissedebilir. Kendilerini guclu gorebilmek icin bir takım ozellikleri on plana cıkararak, onemli kişilere benzemeye, onların tarzlarını edinmeye başlarlar. Bu evrede cinsel kimlik sorunları başlayabilmektedir. Kişiler kimlik krizlerini aşabilmek icin,ortak kimlik sunan bir takım ceşitli altgrup ya da cetelere girebilmekte ya da yerel kahramanları ornek alabilmektedirler.

İlk genclik askları yaşanmaya başlar. Ancak bu aşklar daha masum ve kendini arayışın bir uzantısı olarak kısa surelidir. Henuz yeterli olgunluğa kavuşmamış olan kişilik yapısı, ilişkilerinde de iniş-cıkışlar,ayrılıklar ile kendini gosterir.

Bu donemde kendinden farklı yapıda, duşuncede, alışkanlıklarda olanları kabul etmeme, dışlama hatta onlara karşı saldırı icine girebilmektedirler. Benzer duşunce yapısındakilerle biraraya gelerek kuvvetli gorunmeye ve ortak bir kimlik oluşturmaya calışabilirler. Bu gruplarda suc işleme, alkol-madde kullanımı gibi davranışlar belirebilir.

Birey yaşıtları ya da cevresindekilerce onaylanma, saygı duyulma gereksinimini bu şekilde sağlayabilmektedir.

Bu donemde birey kendinin en iyisini ( olumlu ya da olumsuz anlamda) araştırıp, bularak gelecekteki erişkinliğin dunyasına adım atmak icin yer bulmaya calışır. Bu aşama ana-babalık ya da eş olmak yolunda kendisini ruhsal ve sosyal olarak hazırlamada onemli bir basamaktır.