bakterilerin sınıflandırılması tablo bakterilerin sınıflandırılması tablosu
Bakterilerin Sınıflandırılması:

BAKTERİLER MORFOLOJİK, HUCRESEL VE FİZYOLOJİK OZELLİKLERİNE GORE SINIFLANDIRILIR. BUTUN BAKTERİLER DORT ŞUBEYE AYRILIR, BUNLARDA SINIFLARA VE TAKIMLARA BOLUNUR.

Bakterilerin sınıflandırılması, turler arasında bulunan akrabalık ilişkilerine gore yapılan okaryot sınıflandırılmasına pek benzemez. Bakteriler icin tur kavramı genetik bir gerceklikten cok kavramsal bir anlayıştan kaynaklanır. Bugun bilinen binlerce turun sınıflandırılması herşeyden once benzerliklere dayanır. Bu bakteri sistematiği kurmak icin kullanılan olcutler, sitofizyozlajik ozelliklerin tumune dayalı bir hiyerarşiden kaynaklanır.

Uc turlu sınıflandırma sistemi vardır: D.H. Bergey tarafından yapılan “Amerikan” sistematiği N.A.Krassilnikov tarafından onerilen “Rus” sistematiği ve A.R.Pretev tarafından 1933’te ortaya atılan “Fransız” sistematiği Bu uc sistemde her tur, mesela hayvanların ve bitkiler uluslar arası iki sozcuklu bir isimle adlandırılır. Buradaki ilk terin turun ait olduğu cinsi, ikinci terim ise turu belirtir: Escherichiacoli, Fransiz A.R.Pretov tarafından onerilen sistematik dort şube ongorur.

Ozbakteriler (Eubacteria)

Bunlar basit, farklılaşmış, değişik şekiller, gosteren bakterilerdir. Kuresel, silindirik veya sulfur iceren inkluzyon granullerinden yoksundurlar. Bu şube iki sınıfa ayrılır: Ucer takımdan oluşan sporlanmasızlar ve gene uc takımdan oluşan sporlananlar.

Mikro Bakteriler (Myro bacterial)

Comak şeklindedir; bazıları dallanmış ve yabancı miselyumlu olabilir. Bunlar uc sınıfa ayrılır. Actinomycetales sınıfındakiler bazen ilkel bir yabancı miselyum taşır ve genellikle hareketsizdir. İki takım halinde incelenir. Actina bacteriales ve mycobacteriales. Yaşam cevrime boyuncaa uc evre (buyume, uyuma,ureme) geciren Myxobacteriales sınıfındakiler de uc takıma ayrılır. Myxococales angia bacteriales ve osperangiates. Ucuncu sınıf olan Az-oto bacteriales karmaşık bir yaşam cevrimi gosterir.

Algo bakteriler (Algo bacteria)= Bunlar suda yaşayan, mavi su yosunlarına yakın bakterilerdirler. Kamcıları yardımıyla veya kayarak hareket eder. Coğu kendi beslektir. Fotosenaaa yapar ve coğu aneerabi olarak yaşayabilir. Bu şube iki sınıfa ayrılır: Demiroksitten bir kılıfta kapla olan iki takımdan (Chiomydobacteriales ve caulo bacteriales) oluşan siderobacteriales ile kukurt ve ışığa ihtiyac duyan ve bitkisel karakterli hucrelerden oluşan Thiobacteriales. Bu sınıfta uc takıma ayrılır. ; Chodobacteriales (kırmızı hucreler). Chlorobacteriales(fotosenaaa) yapan sulfo bakteriler) ve beggiatoales (renksiz sulfo bakteriler)

Protozoo bakteriler (Protozoobacteria)= Bu spiral şekilli bakteriler helisel(sarmal) surunmeye veya burgu gibi donmeyle hareket ederler. Bu şubedekilerin hepsi bir arada toplanır: Spirochetales. Bunların hucresel yapısı eksen iplikciyleriyle kuşatılmıştır. Donme ve bukulme hareketlerine elverişlidir. Hepsi kendibeslektir ve bazıları insanlar ve hayvanlar icin asalak veya patojendir (hastalık yapıcı)
Olarak Sınıflandırabiliriz....