Deoksiribonukleik asit DNA, Dunya uzerindeki butun canlı organizmaların ozelliklerini belirleyen olağanustu bir kimyasal maddedir.Bir ağacın yapraklarının rengini, bir kurdun azı dişlerininin buyukluğunu, bir zurafanın boyunu veya ayak parmaklarımızın şeklini DNA belirler.

DNA, hucre cekirdeklerinin hepsinde bulunan kromozomları oluşturur.Her bir kromozonda, tek,uzun bir DNA molekulu vardır.

Bir DNA molekulu insanın tek bir sac telinden binlerce kere daha ince olduğu halde yuzlerce ciltlik ansiklopedinin bilgilerini icerirmektedir..Bir DNA molekulunun belirli bir genetik ozellik İceren kesitine GEN adı verilir.




DNA bir organzimanın oluşuma ilişkin bilgileri taşır.DNA molekulleri, hucre cekirdeğinde bulunurlar ve vucudumuzda bulunan tum proteinleri oluşumu sırasındaki kodlamış bilgileri icerir.DNA’nın protein yapma işlemi ,inanılmayacak derecede kusursuzdur.

DNA molekulu bukulmuş bir merdivene benzer.Her bir hucrenin DNA merdiveni hem anneden hem babadan gelen genleri icerir.Merdivenin basamakları,timin (T), adenin (A), sitozin ©, ve guanin ( G),adı verilen bazların kusursuz duzenlenmesiyle oluşur.Her bir aşamanın tamamlanması icin bir baz cifti, belirli bir kombinasyonla eşleşir. T her zaman A ile, A da her zaman G ile eşleşir. Buna karşılık, C herzaman G ile ve G de her zaman C ile eşleşir. BU eşleşme, DNA’nın kendini kopyala işleminde onemli rol oynar.

Kopyalama işlemi başladığında DNA dizeleri cozulur ve baz ciftleri birbirinden ayrılır. Bu aşamada molekul, acılmakta olan bir fermuara benzer.Daha sonra serbest halde bulunan timin (T), adenin ( A), guanin (G), ve sitozin ( C),iceren nukleotidler, dizideki eşeleşmemiş bazlara katılırlar. Serbest halde bulunan A’lar T’lerle, serbest halde bulunan T’lerle A’ lar eşleşir.Aynı şekilde serbast halde bulunan G’ler C’lerle,ve C’ler G’lerle eşleşir.

Dizideki eşleşmemiş molekullerin her biri, yalnızca belirli bazlarla eşleşeceği icin DNA kendisinin mukemmel bir kopyasını uretebilir.Boylece eskiden tek bir DNA molekulun bulunduğu yerde kısa bir sure icinde iki ozdeş DNA molekulu ortaya cıkar.

DNA’nın icerdiği bilgiler bu şekilde kopya edilirken, bir hucre bolununebilir ve bir organizmanın nasıl oluşacağı hakkındaki bilgilerde nesilden nesile gecmiş olur.