“Yayýncýlýðýn Okulu” misyonuyla bugüne kadar 114 ülkeden toplam 13 binin üzerinde kiþiye dokunan TRT, “TRT Akademi” ile medya, yayýncýlýk ve iletiþim alanýnda geliþim, deðiþim ve bilginin ana üssü olma hedefiyle yolculuðuna devam ediyor. TRT ailesinin medya ve yayýncýlýk teknolojileri alanýndaki bilgi birikimi, yüz yüze ve canlý ders programlarý, çeþitli podcast ve uzmanlýk makalelerinin yer aldýðý özgün içerikler TRT Akademi çatýsý altýnda ilgilisi ile buluþuyor. Ulusal ve uluslararasý mecrada, yenilikçi ve öncü bir medya okulu olma hedefiyle toplumsal faydayý esas alan TRT Akademi’nin, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacý ev sahipliðinde Ýstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleþtirilen tanýtým programýna, Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, TRT Yönetimi, akademisyenler, medya sektörünün önde gelen isimleri ve çok sayýda davetli katýldý.

Ýletiþim Baþkaný Altun: “TRT Akademi, ülkemizi dünyada iletiþimin merkezlerinden birisi haline getirecek”

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, TRT’nin habercilik ve spordan kültür sanata, uluslararasý yayýncýlýktan dijital yayýncýlýða kadar geniþ bir yelpazede güçlü, etkili ve baþarýlý bir performans ortaya koyduðunu söyleyerek þöyle devam etti:

“TRT’nin son 22 yýlda habercilik, uluslararasý yayýncýlýk, film ve dizi yapýmcýlýðý ve dijital içerik üretimi noktasýnda elde ettiði baþarýlarýn altýnda deðiþimin öncüsü olma gayreti yatmaktadýr. Bugün yine bu yaklaþýmla TRT önemli bir adým atmakta ve TRT Akademi gibi önemli bir projeyi baþlatmaktadýr. Fiilen Türkiye’de bir medya okulu olarak faaliyet gösteren TRT, artýk eðitim fonksiyonunu kurumsal bir çerçeveye büründürmektedir.”

TRT Akademi’nin, TRT’nin uluslararasý bir marka olmasýnýn ötesine geçerek ülkemizi dünyada iletiþimin merkezlerinden birisi haline getirmeye yönelik büyük katkýlar saðlayabilecek bir giriþim olduðundan bahseden Altun, “Elbette bu çabanýn arkasýnda neredeyse 100 yýllýk bir tecrübe birikimi bulunuyor. TRT Akademi’yi ben, Türkiye Yüzyýlýný iletiþimin de yüzyýlý haline getirecek vizyonumuzun pratik yansýmalarýndan birisi olarak gördüðümü burada ifade etmek istiyorum,” þeklinde konuþtu.

"Uluslararasý Adalet Divaný'ndaki yargýlama sürecini çok önemsiyoruz"

Altun, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn "Daha adil bir dünya mümkün." þiarýyla Filistin baþta olmak üzere tüm mazlum ve maðdur halklarýn sesi olmanýn, insani ve vicdani anlamda bir sorumluluðun tescili olduðunu belirterek, konuþmasýný þu þekilde sürdürdü:

"Bu kapsamda Ýsrail'in Filistin'de iþlediði cürümlerin hesabýný sormak adýna dün baþlayan Uluslararasý Adalet Divaný'ndaki yargýlama sürecini çok önemsiyoruz. Türkiye baþýndan itibaren bu sürecin içindedir ve sürecin yakýn takipçisi olmaya devam edecektir. Bu baðlamda kurumlarýmýzýn, Dezenformasyonla Mücadele Merkezimizin, Anadolu Ajansýmýzýn ve TRT'mizin ortaya koyduðu kanýtlarýn yargýlama sürecinde de delil olarak deðerlendirilmesi ise bizim için birer gurur vesilesidir. Ben bu baðlamda sürece katký sunan bütün arkadaþlarýma, bütün mesai arkadaþlarýma canýgönülden teþekkür ediyorum. Ýnanýyorum ki bu dava ve yargýlama süreçleriyle Ýsrail'in hukuku ayaklar altýna alarak iþlediði suçlar uluslararasý yargý mercileri tarafýndan da kabul edilir, tescil edilir ve gereken ceza uygulanýr."

Ýsrail Filistin'de bir savaþ suçu iþleyerek bir soykýrým gerçekleþtirdiðini ifade eden Altun, “Uluslararasý medya kuruluþlarý Ýsrail'in acýmasýz saldýrýlarýný meþrulaþtýrmak için büyük bir ikiyüzlülük örneði sergiliyor. Biz bu ikiyüzlülüðe baþýndan beri karþý çýktýk, çýkmaya devam ediyoruz. Ýsrail'in sistematik dezenformasyon kampanyalarýný ifþa etmeye dönük gayretimizi de baþýndan beri sürdürüyoruz. Bu süreçte Ýletiþim Baþkanlýðý bünyemizdeki Dezenformasyonla Mücadele Merkezimiz, Anadolu Ajansýmýz ve TRT'mizin ortaya koyduðu kanýtlar bugün Ýsrail'in yürüttüðü zulmü, gaddarlýðý ve soykýrýmý ifþa etmekte, tescil etmektedir," dedi.

Kendilerinin geleceðe dair daha adil, daha hakkaniyetli bir irade ve perspektife sahip olduklarýný belirten Altun, "Bunun için de diðer alanlarda olduðu gibi iletiþim ve medya alanýnda da her þeyden önce adalet talebinde bulunuyoruz ve sürdürülebilir ve sürekliliðe sahip somut eylemler ortaya koymak için çaba sarf ediyoruz. Hiç þüphesiz TRT Akademi Platformu, bu konuda ülkemizin sahip olduðu insan kaynaðý potansiyelinin çaðýn ruhuna uygun niteliklerle donatýlmasý adýna en somut projelerden birisi olarak öne çýkacaktýr," dedi.

TRT Genel Müdürü Sobacý: “TRT Akademi ile ahlaki ve insani hassasiyetlere sahip profesyoneller yetiþtireceðiz”

Programýn açýlýþ konuþmasýný yapan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacý, uzun bir süre üzerinde titizlikle çalýþtýklarý TRT Akademi’yi hayata geçirerek, okul olma misyonlarýný kurumsallaþtýrdýklarýný ve iletiþimi mesleki kariyer alaný olarak belirleyen herkese yeni bir kapý araladýklarýný söyledi.

Medya alanýnda nitelikli insan kaynaðýnýn güçlü yayýný ve güçlü etkiyi beraberinde getirdiðini aktaran Sobacý, “TRT olarak artýk sadece Türkiye’yi dünyaya, dünyayý Türkiye’ye anlatmýyor; ayný zamanda ‘dünyayý dünyaya’ anlatma hedefiyle çalýþmalarýmýzý yürütüyoruz. 17 televizyon, 17 radyo kanalýmýz, yabancý dillerdeki dijital haber platformlarýmýz, dijital uygulamalarýmýz, sinema filmlerimiz, etkinliklerimiz ve TRT ailesinin en yeni üyesi uluslararasý dijital platformumuz 'tabii' ile her gün devasa bir yayýn ve yapým operasyonu yürütüyoruz. Dizilerimiz, filmlerimiz, yayýnlarýmýz dünyanýn dört bir yanýnda izlenirken, hissettiðimiz kiþisel bir baþarý duygusundan çok öte, ülkemiz adýna bir gururdur. Türkiye’nin daha adil bir dünya tasavvurunun medyadaki yansýmasý olarak; güçlünün deðil haklýnýn söz sahibi olduðu bir medya sistemi için var gücümüzle çalýþýyoruz,” ifadelerinde bulundu.

“TRT Akademi, geleceðin medyasýna yapýlan kýymetli bir yatýrýmdýr”

TRT’nin radyo yayýncýlýðýyla birlikte 100 yýla yaklaþan tecrübesini ve belleðini, TRT Akademi ile kurumsal bir medya okuluna dönüþtürdüklerini aktaran Sobacý, “TRT’nin teknik alt yapýsý ve imkanlarýný eðitimlerimiz için sonuna kadar açtýk. Bu çerçevede, stüdyolarýmýz, rejilerimiz, haber merkezlerimiz, kurgu setlerimiz, naklen yayýn araçlarýmýz, film platolarýmýz ve tüm yayýn alanlarýmýz eðitimlerimizde kullanýlýyor. TRT Akademi, alanýnda uzman, usta isimlerle geniþ bir uygulama sahasýnda, yani yayýncýlýðýn doðal atmosferinde, yayýncýlýk teknolojisini deneyimleme imkâný sunuyor. Daha da önemlisi kiþiye hem kendini keþfetme hem de keþfedilme fýrsatý tanýyor. Altýný çizmeliyim ki, bugün TRT Akademi ile attýðýmýz adým, geleceðin medyasýna ve iletiþimine yaptýðýmýz kýymetli bir yatýrýmdýr,” þeklinde konuþtu.

Sobacý, TRT Akademi’nin teknolojisi, altyapýsý ve içerikleriyle uluslararasý alanda çok daha etkin olacaðýný ve uzaktan eðitim olanaklarý ve dil seçenekleri ile zaman içerisinde uluslararasý alanda bir merkeze dönüþerek yayýncýlýk ve iletiþim konularýnda bilginin ve tecrübenin ana üssü olacaklarýnýn da altýný çizdi.

TRT Akademi'de yer alacak eðitimin içeriði hakkýnda bilgi veren Sobacý, þunlarý kaydetti: "Açýlýþ aþamasý için video eðitimlerimiz 25 baþlýkta 191 bölümden oluþuyor. Yüz yüze eðitimlerimiz 23 baþlýk altýnda toplanýyor. 6 kategoride 50 bölümden oluþan podcastlerimiz ve 5 baþlýkta Sanal Sýnýf Eðitimlerimiz yer alýyor. 8 kitaplýk Eðitim Serisi ile 10 kitaptan oluþan Sinema Serisi ise eðitimlerimizin kýymetli tamamlayýcý unsurlarý. Bunun yaný sýra her ay düzenleyeceðimiz tecrübe paylaþým webinarlarý, katýlýmcýlar için kariyerlerinde bir yol haritasý mahiyetinde olacak. Elbette eðitimler sonunda, ölçme ve deðerlendirme süreçleri de gerçekleþtirilecek ve katýlýmcýlar e-devlet üzerinden belge ve sertifikalarýna eriþebilecekler.”

Sobacý, dünyanýn dört bir yanýndan her yýl çok çeþitli konularda eðitim talepleri aldýklarýný belirterek, "TRT olarak, bugüne kadar 114 ülkeden 113 binin üzerinde kiþiye mesleki eðitim verdik. Bundan sonra TRT Akademi teknolojisi, altyapýsý ve içerikleriyle uluslararasý alanda çok daha etkin olacaðýz. Uzaktan eðitim olanaðý ve dil seçenekleri ile zaman içerisinde uluslararasý alanda bir merkeze dönüþecek, yayýncýlýk ve iletiþim konularýnda bilginin ve tecrübenin ana üssü olacaðýz," diye konuþtu.

Ýnsanlarýn hissizleþmesinin önüne geçebilmek için medyanýn ahlaki, vicdani ve toplumsal sorumluluðunun daha da aðýrlaþtýðýna dikkati çeken Sobacý, ''Bu baðlamda, küresel sistemde içi boþaltýlmaya çalýþýlan anlamý ancak bizler doldurabiliriz. Yok sayýlanlarýn sesi ancak bizler olabiliriz. Hakikatin asaletini, ancak 8 milyar insanýn refahý için mücadele eden bu ülkenin evlatlarý olarak ancak bizler ekranlara taþýyabiliriz," ifadelerini kullandý.

TRT Akademi nedir?

TRT Akademi bünyesinde podcast için metin yazýmýndan stüdyo kameramanlýðýna, sosyal medya haberciliðinden temel þan eðitimine, senaryo okuryazarlýðýndan etkili müsabaka anlatýmýna kadar çok sayýda eðitim bulunuyor. TRT Akademi kapsamýna; video eðitimleri, yüz yüze eðitimler, sanal sýnýf eðitimleri, podcast içerikleri, yayýnlar kategorisi ve webinar etkinlikleri yer alýyor.

TRT Akademi kapsamýnda sunulacak eðitimler; video eðitimleri kategorisi 25 baþlýk altýnda 191 bölümden, yüz yüze eðitimler 9 kategoride 23 eðitim baþlýðýndan, podcastler 6 kategoride 50 bölümden, sanal sýnýf eðitimleri 2 kategoride 5 baþlýktan, yayýnlar kategorisi ise 8 kitaplýk eðitim serisi ve 10 kitaplýk sinema serisinden oluþuyor. Her ay düzenlenecek tecrübe paylaþým webinarlarýnda, sektörün önde gelen isimleri Akademi Youtube hesabý üzerinden canlý olarak katýlýmcýlarla buluþacak. Yüz yüze ve hibrit eðitimlerde uygulama sýnavlarýný ve ölçme deðerlendirme sorularýný baþarýyla tamamlayan katýlýmcýlara “Sertifika” verilecek.