Yılanlar Surungenler sınıfının, Suquamata (Pullu Surungenler) takımından, Ophidia alttakımına bağlı hayvanlardır. Kertenkeleler ise Suquamata takımına bağlı olmakla birlikte, Lacertilia alt takımı olarak yılanlardan ayrılmaktadır.
Yılan ve kertenlelelerde dişler ceneye yapışıktır, yani cukurlar icinde değildir. Kafada bulunan quadrat kemiği, kertenkelelerin coğunda yılanların hepsinde oynaktır.
Vucut silindir şeklinde uzunca bicimlidir, bacaklar bulunmaz ancak bazı ilkel yılanlarda anus yarığının her iki tarafında mahmuz biciminde arka ayak kalıntıları bulunmaktadır. Kulaklar korleşmiştir, dış kulak, kulak zarı ve orta kulan bulunmaz ancak, ic kulak vardır, dolayısıyla yılanlar duyamazlar ancak yerdeki titreşimleri hissedebilirler.
Yılanların goz kapağı yoktur, gozun on kısmında gozu tamamen orten saydam bir tabaka vardır, bu sebepten, gozu surekli acık gorunur. Dil uzunca yapılı ve ucu catallıdır, yılanın ağzı kapalıyken bile dilini, dudakların on kısmındaki bir yarıktan dışarıya cıkartılabilir.
Yılanları coğunda sol akciğer bulunmaz (Boidae familyası haric onlarda da dol akciğer daha kısadır) bununla birlikte sağ akciğer kuyruğa ulaşacak kadar uzundur ve son kısmı hava kesesi bicimindedir, bu depolanan hava ozellikle avını yutarken havasız kalmaması icin gereklidir. Yılanlarda mide, karaciğer, bobrek de uzun yapılıdır. Bobrek, testis gibi organlar aynı hizada değildirler. Yılanlarda sidik torbası bulunmamaktadır. Hem yılanların hem de kertenkelelerin erkeklerinde, iki ciftleşme organı bulunur (Hemipenis) kloak yarığı eninedir.
Yılanlar ile Kertenkeleler Arasındaki Farklar:
Bir coğumuz boyle bir soru karşısında, "Yılanların ayakları yoktur, oysa kertenkelelerin vardır." diyecektir. Bu pek de doğru bir saptama değildir cunku hic ayağı olmayan yılan biciminde kertenkeleler olduğu gibi, hala arka ayak kalıntıları bulunan yılanlar da vardır. orneğin ulkemizde hic bacağı olmayan ve yılandan oldukca zor ayırdedilebilen, dort tur kertenkele yaşaktadır. Anguis fragilis, Ophisaurus apodus, Ophiomorus punctatissimus ve Blanus strauchi uzman olmayan kişilerin yılan sanabileceği kertenkelelerimizdendir. ulkemizde maalesef bu zararsız hatta faydalı hayvanlar coğu zaman yılan zannedilmekte ve insafsızca oldurulmektedir.Bir coğumuz boyle bir soru karşısında, "Yılanların ayakları yoktur, oysa kertenkelelerin vardır." diyecektir. Bu pek de doğru bir saptama değildir cunku hic ayağı olmayan yılan biciminde kertenkeleler olduğu gibi, hala arka ayak kalıntıları bulunan yılanlar da vardır. orneğin ulkemizde hic bacağı olmayan ve yılandan oldukca zor ayırdedilebilen, dort tur kertenkele yaşaktadır.Anguis fragilis, Ophisaurus apodus, Ophiomorus punctatissimus ve Blanus strauchi uzman olmayan kişilerin yılan sanabileceği kertenkelelerimizdendir. ulkemizde maalesef bu zararsız hatta faydalı hayvanlar coğu zaman yılan zannedilmekte ve insafsızca oldurulmektedir.
Yılanları Kertenkelelerden Ayıran 3 Onemli Ozellik Vardır:
* Ketenkelelerin kulak delikleri vardır, oysa yılanlar da bu yoktur.
* Ketenkelelerin acılıp kapanabilen goz kapakları vardır, (Gekkonidae familyası, Ophisops, Ablepharus turleri haric) yılanlarda ise gozu acılıp kapanmayan sabit bir şeffaf plak orter.
* Kertenkelelerin alt cenelerinin iki yan parcası (Mandibula) on tarafta birbiriyle kaynaşmıştır, oysa yılanlarda bu iki kemik, elastik bir parca ile tutturulmuştur
Yılanlar ve Kertenkeleler
Ansiklopedi0 Mesaj
●42 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Bilgi Deposu
- Ansiklopedi
- Yılanlar ve Kertenkeleler