Molekuler biyoloji, canlılardaki olayları molekuler seviyede tetkik eden biyoloji dalıdır.


Molekuler biyoloji son yıllarda onem kazanan genetik, biyokimya, hucre biyolojisi ve biyofizik gibi dalların gelişmesiyle ortaya cıktı. Canlı organizmada hayati onemleri oldukca fazla olan nukleik asitler, proteinler ve enzimlerin yapılarının tamamen aydınlatılması molekuler biyolojinin ilgi alanıdır. Bu maksatla X ışınları difraksiyonu ve elektron mikroskobu gibi ileri tekniklerden faydalanılırdı. İnsan ve diğer canlıların genomlari aydınlanmaya başladıktan sonra molekuler biyolojinin genel ilgi alanı canlılardaki proteinleri ve onlarin ustlendikleri gorevleri ve birbirleriyle olan etkileşimleri anlamaya yonlenmiştir.

Bu gunlerde molekuler biyoloji ortaya cıkan yeni yontemlerin yardımıyla hızlı bir gelişme surecine girmiş ve hem hastalıkların gercek nedenleri anlaşılmaya başlanmış hem de biyoteknolojik ve biyonik gelişmelerin yolu acılmıştır. DNA mikrocipleri ile genlerin ekspresyon profillerinin alınması olası hale gelmiş, gercek zamanlı PCR ile gen ekspresyonunun incelenebilmesine olanak vermiştir. Floresan antikor ve protein teknolojileri, bu floresan proteinlerin hucre icinde senaaalenmesiyle veya ilgilenilen proteinlere kaynaştırılmasıyla proteinlerin hucre icinde takibi mumkun olmuş ve hangi hucrelerin hangi şartlar altında bu proteinleri nasıl ve nerede kullandığının anlaşılmasını sağlamıştır.

Bir cok hucre turunun kulture edilmesi genetik hayvan deneylerinde hangi genetik faktorlerin hangi sorunlara yol actığını anlamayı kolaylaştırmıştır. Rekombinant DNA teknolojileri ile canlılar arası gen alış verişi mumkun olmuş ve bircok alanda yeni urunlerin uretilme yolu acılmıştır. Kok hucre ve genetik hayvan modellerinindeki calışmalar bircok hastalığın tedavisi icin umut vermketedir.