GENLERE BAĞLI HASTALIKLAR
Renk korluğu: X kromozomu uzerinde taşınan cekinik bir gen tarafından meydana getirilir. Dişilerde eğer bir cekinik birde baskın karakterde renk korluğu geni var ise; bunlar hastalık yonunden taşıyıcı olurlar. Hasta olabilmeleri icin her iki X kromozomlarında da cekinik renk korluğu genini taşımaları gerekir. Erkeklerin X genlerinde cekinik gen var ise hasta olurlar. Cunku bu X kromozomunun homoloğu olan Y kromozomunda cekinik geni bastıracak gen bulunmaz. Boyle insanlar kırmızı ve yeşil renkleri birbirine karıştırırlar.
Hemofili (kanın pıhtılaşmaması) hastalığı: Bu hastalık geni de tıpkı renk korluğu geni gibi X kromozomunda cekinik olarak taşınır. Hastalığın meydana gelme mekanizması aynıdır. Bu hastalığı taşıyan insanların kanları pıhtılaşmaz, dolayısıyla kanamalar bunlar icin buyuk problem oluşturur. Dışarıdan eksik olan molekuller verilerk normal yaşamlarını surdurmeleri sağlanabilir.
Kas erimesi: Yukarıdaki hastalıklar gibi X kromozomunda cekinik olarak taşınır. Bu geni bulunduran hasta erkekler eşysel ureme olgunluğuna erişemeden oldukleri icin kadınlar hic bir zaman hasta olmaz, en fazla taşıyıcıdırlar. Normal bir doğumla meydana gelen erkek bebekler 4-5 yaş civarında hastalığın etkisini hissetmeye başlarlar. Kasların aşırı şekilde erimesi buyuk kilo kaybına ve nihayetinde 13-15 yaş civarında olumlerine neden olur.
Balık pulluluk: Y kromozomunda taşınan bir gen tarafından meydana getirilir. Bu yuzden sadece erkeklerde gorulur. Hasta olan babanın butun erkek cocukları bu geni taşıyacaklarından hepsi hasta olur. Bu hastalıkta erkeklerin ozellikle kol ve bacakları olmak uzere vucutları tıpkı bir balık gibi pullarla kaplıdır.
Genlere BaĞli Hastaliklar
Forum Ansiklopedisi0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Bilgi Deposu
- Forum Ansiklopedisi
- Genlere BaĞli Hastaliklar