)ORNEK: 25 yaşında bir bayan. Ruyasında, evindeki dev bir yılanın ona doğru geldiğini onun da yılanın kafasına kitapla vurduğunu ,anlattı. Yılan dev bir yılan ,yani boğan ve yutan .Kitapsa bilgi ve entellektuel bilginin sembolu. Ancak ben yinede bu ruyanın analizini yaparken, bayanla birlikte onun oznel yaşantısı ve duygularıyla bu analizi yaptım . Bakın sonucta ne cıktı.
Boğan ,sıkan ve yutan yılan baskın anne imgesi. Kitapsa, annesine karşı bağımsızlık savaşına giren kızın ,bu savaştaki silahı . Kendi icindeki kotu anne imgesiyle savaşta bu kızın sectiği yol, entelektuel bilgi ve aydınlanma yolu . Bilginin ve entellektuel uğraşların on plana cıkarmasını bilnc dışı boyle sembolize ediyor bize.
2)ORNEK: 22 yaşında bir bayan aşırı yemek yediğini ,kac tane diyetisyene gittiyse de ,bir sonuc alamadığını soyledi. Hipnoz esnasında ,yemesine neden olan sorunu goreceğini soylediğimde ,nişanlısını gordu. Nişanlısının hangi davranışını buna neden olduğunu sorduğumda ise taş gorduğunu soyledi. Taş: katı, esnemez, sert. Hipnoz sonunda bana nişanlısının katı esnemez ve inatcı tutumunun onu tedirgin ettiğini bu yuzden kaygı nobetleri yaşadığını ve bunuda yemekle bastırdığını soyledi.
Gorulduğu gibi bilicdışı yine kendine has lisanla sorunu ozetliyor. Sorunu keşfeden kişi ise zincirlerinin farkına varmış kole gibi ya zincirleriyle mutlu olacak, yada onları kıracaktır . Hapsolduğu yer guvenli , ozgurlukse bilinmezlerle doludur. Bundan sonrası ise kişinin secimine, ozgur iradesine kalır.
3)ORNEK:Bilincdışı ,tıpkı bir sanatcı gibi soyut,sembolik anlatımlar yapar bize .22 yaşında erkek bir danışanımın hipnozda anlattıkları: Duz bir cim arazide ilerliyorum, karşıma cok ulu bir cınar cıktı ,(ağlayarak) ona sarılıyorum, ancak govdesi kayboluyor.
Yakın zaman once trajik bir şekilde gercekleşen babanın olumunu bize boyle sembolize ediyor bilincdışı.
4)ORNEK:Bayan Uz. Psikolog 26 yaşında. Hipnozda ,tek soylediğim tum sıfatlarından sıyrılıp ozune donmesiydi. Hipnozdan rahatlamış ve gevşemiş bir şekilde cıktı. Bir sure sonra ağzından kendiliğinden şu sozler dokuldu; Kimim ben? annesinin adını ...... koyduğu kişi mi ? babasının taleplerine koşan kucuk kız mı? ,yoksa kocasının taleplerini yerine getirmek zorunda olan kadın mı?
Burada da gorulduğu gibi, benim hicbir analizde, tespitte bulunmama gerek kalmadan danışanım maskelerinden sıyrılıp ozune yaklaştığında sorunlarını kendiliğinden goruyor. Beni sevindiren başka bir olaysa ,empatik yeteneği ve sezgi gucu gelişen danışanımın ,sonradan bana gelip; ''Kendimi artık daha rahat hissediyorum ,gecenlerde topluluk onunde yaptığım bir konuşmada, cok rahat olduğumu farkettim hic bukadar rahat olmamıştım.'' demesiydi.
Bu arada hipnoz hakındaki olumlu duşunceleri ve mesleki anlamda kullanmayı duşunduğunu soylemesi sevindiriciydi.
Makro kozmozdan, mikro kozmoza...
5)ORNEK: Hipnoz esnasında ,kişinin yoğunlaştığı konuyla ilgili kollektif bilincdışından bazı goruntuler, anlatımlar gelir. Bazen bu goruntuler ve anlatımlar ,kişinin entellektuel seviyesinin cok ustunde olabilir.
Danışanım bayan 23 yaşında, Derin bir hipnoz seansında anlatıkları:'' Yukseliyorum yukseliyorum( heyecanlı) Yıldızlara cıktım. Cok uzaklardan kucuk kucuk bircok yıldız uzerime geliyorlar. Etrafımda cok hızlı donmeye başladılar.(gulumseme,tedirginlik) koza oruyorlar etrafımda. Ben kozanın icinde kalıyorum. Kozanın ici parlıyor. Yukarıdan acılmaya başladı. Yemyeşil bir arazideyim tek tuk ağaclar var . Herşey okadar canlı ve renkli ki ! (şakın korkmuş) Cok uzaklardan dağların uzerinden gumuş gıri renksiz birşey akıyor dokunduğu şey hareketsiz kalıp onun rengine donuyor.(korkarak ) Şimdi ayaklarımdan yukarı tırmanıyor bende o renge donuşuyorum.''
Danışanımın ,değerler karmaşası yaşadığı bir donemde gordukleriydi bunlar. Koza donuşum,renkler yaşam ,gri gumuş akıntı ise olum. Bilincdışı donuşumu yaşamı ve olumu boyle anlatıyor bize. Eğer danışanıma varoluş ,yaşam ,olum nedir diye sorsaydım, vereceği cevap eminim bu anlatımın yanında cok sığ kalacaktı.
Unlu fizikci Hawking , holografik evren teorisinde ,evrenin herhangi bir noktasından alınacak en kucuk zerrenin , evrenin tamamına ait bilgi ve goruntuleri icerebileceğini ileri suruyor. Oyleki tıpkı bilgisayar hologramı gibi ,kucuk karelerin bir tanesinden alınan sinyalin icerisinde, goruntunun tamamının bulunması gibi.
Gercekten boyle ise, insan beynide evrenin bir parcası olduğuna gore, onun derinliklerinde evrenin ve insanın evrimine ait bilgi ve goruntuler neden olmasın? O zaman yukarıdaki orneği acıklamak biraz daha kolaylaşıyor. İnsan zihni nekadar hayranlık uyandıran bir okyanus değilmi?
6)ORNEK: 21 yaşında bayan ruyasında ,bir ejderha goruyor. Ancak ejderhanın ağzından alev cıkmıyor. Şunu belirteyim ki danışanım pasif agresif bir yapıda. Gorduğu ruya birine cok ofkelendiğini ancak bu kızgınlığını gosteremediğini anlatıyor.
Analizin sonunda bu kişiyi bulduk.Burada bilincdışı bize bastırılmış ofaaai alevi kusamayan bir ejderha ile sembulize ediyor.
7)ORNEK: Hipnozda bazen kişi ruhsal bir butunleşme, bir vecd hali yaşıyabilir. Bu esnada kişi evrensel semboller ,tarihte iz yapmış anlar veya değişik mistik tecrubeler yaşıyabilir. Ancak Jung bu konuda bizi uyarıyor.'' Kişisel bilincdışındaki icerikler aydınlatılıp ego tarafından sindirilmeden , ego yeterli esnekliğe kavuşmadan, danışanlara bu tip tecrubeler yaşatılmamalı.'' Diyor .
24 yaşında bir bayan. Hipnozda dev bir kadının rahminden iceri giriyor, dar bir koridordan hızlanarak geciyor. Hızlandıkca bedeni uzuyor. Biraz daha hızlandığında ise bedeninin cozulmeye başladığını hissediyor. Tam bu sırada bedeni patlıyp dağılıyor. Ve tek anlatığı şey şu ''zaman yok...,yer yok... ,sesyok... hicbirşey yok........... bende yokum.''
Bu yaşanan boşluk ve hiclik halinin kulturumuzde de onemli bir yeri vardır. Ozellile de tasavvufta. Hiclik uzerinde cok durulur tasavvufta . Tasavufa gore sıfatlarından sıyrılıp hicliğe ulaşan derviş, kemale erer. Cunku hiclik aynı zamanda herşey olmak demektir . Fizikte de bununla ilgili ilginc bir benzerlik vardır. Işık hızına yaklaşan bir maddenin şekli değişir uzar, ışık hızına cıktığında ise parcalanır ve kutlesi sonsuz olur.Yani hic olur evrene yayılır , evrenle birlikte herşey olur aynı zamanda.
Yani hic ... yoktan daha iyidir. .)
8)ORNEK: Danışanım 21 yaşında bayan; Hipnozda, bir koridordan gecerken değişik sembol ve goruntuler goruyor.Bunlardan en ilginc olanı fulut benzeri bir alet calan birisi.Muziğin sesinin kendisini cektiğini soyluyor.Yanına gidiyor fulut calan adamın ve konuşmaya calışıyor. Adam elindeki fulut benzeri aleti ona uzatarak "Sende calabilirsin" diyor.
Burada danışanımın bilincdışı beni, uyku tanrısı Hypnosisin oğlu Morpheusa benzetiyor.Morpheusun en buyuk ozelliği uykuda insanları değiştirmesi.Benim hipnozu kullanmam danışanımın beni Morpheusa benzetmesine neden oluyor. Sorunların ve cozumlerin kendinde olduğunu soylemem ise adamın muzik aletini ona uzatılarak sende calabilirsin demesiyle sembolize ediliyor.
Buraya kadar heşey normal.Oyle ya danışanımın bilincdışı beni bir masal kahramanına benzetmiş.Ancak burada ilginc olan danışanımın bana bu masal kahramanını hic duymadığını, ve mitoloji hakkında hic bir bilgisinin olmadığını soylemesi.
Gorulduğu gibi bilincdışı sadece bastırılan anıları değil, insanlık tarihi boyunca anlatılan ve yaşanan tum kultur mirasını da barındırıyor ve en uygun zamamanda, (hipnoz,ruyalar) yerde acığa cıkarıyor.Hemde iyileştirici ve telafi edici yonu ile...
9)ORNEK:Yedi yaşında, bir kız cocuğuydu danışanım. Ailesi OKB tanısıyla bana getirdi. Babaya karşı, karşıt duygular yaşıyordu. Bilincte babasını reddetmesi mumkun değildi, ancak bilincdışında bir red vardı.
Bir imajinasyon calışmasında buyuk bir ağactan elma koparıp yediğini, cok lezzetli olduğunu soyledi. Ben baba imgesi olan bu ağacın kızda bukadar pozitif olmasına şaşırmıştım. Hemen arkasından kız gozlerini acıp,'' Miydem bulanıyor.'' dedi. Kızın bilincte kabulettiği nesnelere karşı bilincdışının tepkisini goruyoruz burda da.
Hİpnoz Ve RUya Analİzlerİ
Ansiklopedi0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ansiklopedi
- Hİpnoz Ve RUya Analİzlerİ