Canlı dostlarımızdan birisi olan pire vucut yapısının ufaklığına karşın olağan ustu bir tasarıma sahiptir.Hic duşundunuzmu " Bir pire nasıl oluyorda kendi vucudunun 30 - 40 katı yuksekliğe sıcrayabiliyor ? ".Bu sorunun cevabını pirenin anatomisini inceleyerek vermeye calışalım.


Yandaki resimde mikroskop altına yatırılmış bir pire goruluyor.Belkide herkese itici gelen bu hayvan aslında bir muhendislik harikasıdır.Bir pire kuvvetli bir bicimde sıcradığı vakit 30-40 cm uzağa gidebilir.Bunu ise bacaklarındaki ozel bir sisteme borcludur.
Şaşırtıcı olan bulgu ise, sıcramasindaki asıl etmenin bacak kaslarında değil, bacaklara bağlı potansiyel bir yay siteminde olduğudur.Bu sistem tıpkı bir sapan gibi calışır. Bir miktar enerjiyi depo eden bu esnek sistem depoladığı potansiyel enerjiyi aniden bacaklara aktarır.Bacaklara aktarılan bu kinetik enerji sadece %5 lik bir kayıpla pirenin olağan ustu bir yuksekliğe sıcramasına neden olur.
Şu an insanlar tarafından ustun teknolojiyle uretilen yay,lastik vb maddeler bile depoladıkları enerjiyi ancak %15 lik bir kayıpla kinetik enerjiye cevirebilmektedir.Fakat bu kayıp pirenin bacaklarındaki sistemde %5 tir.Bu derece muthiş bir tasarıma sahip bir pire boyunun 80 - 100 katı yuksekliğe kadar rahatca sıcrayabilir. Pire kendinden 100 kat yukseğe sıcradıktan sonra buyuk bir hızla yere duşer.Buna rağmen vucudunda hicbir zarar meydana gelmez.Cunki vucudunda iskelet sistemi yerine pamuk gibi yumuşak tabakalar bulunur.Orneğin boceklerin sert kabuklarına karşın pirelerin kabukları oldukca yumuşak bir yapıya sahiptir.Bu yapı şiddetli darbeleri emerek pirenin hasar gormesini engeller