molekul kartları enzim resimleri


Soldaki şekilde, animasyonda şematize edilen enzim-substrat kompleksi cok net bir bicimde gorunmektedir.
İşte vucudunuzun her hucresinde bunun gibi binlerce enzim-substrat kompleksi her salise birbirleriyle reaksiyona girmektedir.
Hucrede bulunan binlerce enzimden bir kac tanesinin eksikliği kimyasal reaksiyon faaliyetlerini arap sacına dondurmektedir.Bu enzimler hucre icin "olmazsa olmaz" niteliktedir.
Hepimizin cok iyi bildiği bir hastalık olan "Albinizm" hucredeki enzimlerden yanlızca bir tanesinin eksikliği neticesinde meydana gelen bir hastalıktır.
Bu hastalığa neden olan problem ise şu şekilde meydana gelir.
Tirozin
Tirozinaz > Melanin


Bilindiği gibi deriye renk veren pigmentin adı "Melanin" dir.Bu pigment gerekli miktarlarda uretilerek deriye belli bir renk tonu kazandırılır.
Fakat "Albinizm" hastalığı mevcut olan kişilerde yukarıdaki denklemde gorulen "Tirozinaz" enzimini senaaaleyen DNA hasar gormuştur.Dolayısıyla DNA hatalı olduğu icin Tirozinaz enzimini ureteceği yere şekli değişik başka bir enzim uretmektedir.Bu enzim ise Tirozin maddesini tanıyamamakta, ve Tirozin maddesini Melanin pigmentine cevirememektedir.
Hucredeki bu reaksiyon Tirozin aşamasında duraklayınca, hasta kişide albino deri ve albino sac meydana gelmektedir.Yani bembeyaz bir ten.
Bu ornekten anlaşılacağı gibi organizma icerisinde tek bir enzim eksikliği bile cok buyuk tahribatlara neden olabilmektedir.
Bunun tam tersine guneşe cıkan insanların ise deri rengi bir sure sonra kararmaya başlar.Bunun nedeni hucredeki bazı enzimlerin eksikliğinden değil, yanlızca guneş ışığının Tirozinaz enzimini aktive etmesinden dolayıdır.Tirozinaz enzimi guneş ışığına maruz kaldığı zaman cok aktif bir hale gecer.Tabii enzim canlanırken aynı zamanda DNA ile senkronize calışmaya başlar.DNA durmadan Tirozin uretir, Tirozinaz enzimi ise aktif konumda surekli olarak Tirozine saldırır. Tabii sizin derinizde surekli Melanin pigmenti birikir ve kararmaya başlarsınız