Aşağıdaki resimde, enzimin yapısını gosteren bir bilgisayar cizimi gormektesiniz.


Yandaki şekilde gorulduğu gibi vucudumuzda trilyonlarcası bulunan bu enzimler oldukca karmaşık bir yapıya sahiptir.Hatırlarsanız enzimlerin aminoasit zincirlerinden meydana geldiğini soylemiştik.
Bu karmaşık yapılı enzim aslında duz bir aminoasit zincirinden meydana gelmiştir.Fakat bu kadar karmaşık olmasının nedeni zincirdeki bazı aminoasitlerin diğer bazı aminoasitlerle bağ yapmasından dolayıdır.
Enzimlerin gorevlerine gelince ;
Enzimler bir kimyasal tepkimeyi hızlandırmak icin tepkimeye katılan fakat hicbir değişikliğe uğramadan tepkimeyi terkeden mukemmel molekullerdir.Her enzimin cok ozel bir fonksiyonu vardır.Herbiri protein yapıda olmasına karşın hicbirinin gorevi aynı değildir.Bunun nedeni ise az once bahsettiğimiz 3 boyutlu yapısından dolayıdır.


Enzimlerin diğer onemli ozelliği ise sabit bir sıcaklıkta ve sabit bir pH da maksimum hızla calışmalarıdır.
Orneğin ağızınızdan salgılanan tukuruk sıvısı icerisindeki enzimler, yanlızca pH ı yuksek olan ortamlarda, yani bazik ortamlarda calışabilirler.Fakat buna karşın midenizdeki enzimler ise pH ı yanlızca 2-3 arasında olan ortamlarda calışabilmektedir.İşte bu yuzdendir ki midenizdeki enzimlerin calışabilmesi icin mide surekli olarak asit salgılar.Bu sayede pH 1-2 seviyesine kadar duşurulur.
Hucre icerisinde ise insan aklının kavrayamayacağı derecede karmaşık kimyasal tepkimeler meydana gelir.Bir hucre icerisinde meydana gelen kimyasal reaksiyonlar o kadar karmaşıktırki bu işlemleri meydana getirecek bir fabrika kurmaya kalksanız, bu fabrikayı İstanbul şehri kadar buyuk bir bir arazi uzerine kurmanız gerekecekti. İnsan vucudunda 1 degil 60-70 trilyon tane hucre olduğunu duşunurseniz karmaşıklığın boyutunun ne kadar buyuk olduğunu hayal etmeye başlarsınız.