İnsanlarda Boşaltım

İnsanda boşaltım organı bobrektir. Bobrekler, idrar kanalı (ureter), idrar torbası (mesane), uretra insanda boşaltım sistemini oluşturur. İnsan bobreği dıştan ice doğru ic tabakadan oluşur.
1- Kabuk (Korteks)
2- Oz (Medulla)
3- Havuzcuk (Pelvis)

Bobreklere kan atardamar ile girer, toplardamar ile cıkar. İnsanda aaaabolik artıklar H2O, CO2, NH3, ure, urik asit, mineraller, zehirler ve kullanılmayan ilaclardır. Bu maddelerin atılmasında bobrekler, akciğerler, karaciğer ve deri gorev yapar.

Bobreklerdeki boşaltım birimi nefrondur.

Nefronun Yapısı

Nefron; malpigi cisimciği (glomerulus + bowman kapsulu), proksimal tup, kıvrımlı kanallar, henle kanalı, distaltup ve idrar toplama kanalından oluşur.

Bobreklerde idrar oluşumu suzulme, geri emilim ve salgılama (aktif taşıma) olayları sonucunda olur. Suzulme malpigi cisimciğinde olur. Glomerulustan bowman kapsulune kan plazmasının bir kısmı, su, tuzlar, glikoz, aminoasit, ure, urik asit, vitamin, keratin gibi maddeler gecer. Kan basıncı arttıkca suzme hızı da artar.

Geri emilim henle kanalında olur. Suyun buyuk bir kısmı glikoz, aminoasit, madensel tuzlar vitamin, ure ve urik asitin bir kısmı henle kanalını saran kılcallar tarafında emilerek kana verilir.
Su, madenler tuzlar, kerantin, surfat, NH3, ure ve urik asiti diğer kısmı nefroda kalarak idrarı oluşturur.
Su dışındaki maddelerin geri emilimi aktif taşıma ile olur.
Suyun geri emilimin de hipofizin salgıladığı entidiuretik hormon etkilidir.
Na ve K atılımı ve geri emilimi bobrek ustu bezinden salgılanan aldosteron hormonu tarafından duzenlenir.
Sağlıklı bir insanın idrarında glikoz bulunmaz.

Suzulme

Kan basıncı ile meydana gelir.

Suzulemeyenler Suzulenler
- Kan Hucreleri - Aminoasitler
- Plazma - Su
- Protein ve yağ - Glikoz
- Ceşitli İyonlar
- Ure ve urik asit

Geri Emilim

Aminoasit ve glikozun tamamı, suyun coğunluğu, iyonların bir kısmı ve az miktarda azotlu artıklar emilime uğrar. Su ozmozla, diğer maddeler aktif taşıma ile geri emilir.