Anne Sutunun onemi
Ansiklopedi0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ansiklopedi
- Anne Sutunun onemi
-
22-09-2019, 22:00:30UNICEF ve Dunya Sağlık Orgutu ( WHO ) anne sutu ile beslenmenin doğumdan hemen sonra başlatılmasını ve ilk 6 ay bebeklerin SADECE ve SADECE anne sutu ile beslenmesini onermektedir. Emziren annelerin ayısı daha cok olsaydı tum dunyada yılda 1.5 milyon bebeğin yaşamı kurtulacaktı. Anne sutu ile beslenmeyen cocuklarda olum oranları diğerlerine oranla 4-6 kat daha fazladır. Anne sutune uygun ek besinlerle birlikte 2 yaşına kadar devam edilmelidir. Anne sutu verilme suresi uzadıkca, cocukların IQ duzeylerinin ( zeka puanı ) yukseldiği kanıtlanmıştır. Doğumdan hemen sonra ( ilk yarım saat icinde ) emzirme başlatılmalıdır. Sezeryan doğum yapmış annelerde, annenin uyanmasını beklemeye gerek yoktur. Normal doğum ve sezeryan doğum arasında anne sutu oluşumu acısından tıbben fark yoktur. Sezeryan doğum yapmış annelerin sutunun olmayacağı yanlış bir inanıştır, tıbbi bir temele dayanmamaktadır. Anneye doğum oncesi eğer sezeryan doğum yaparsa “zaten sutun hemen gelmez” şeklinde negatif psikolojik etki yapılmamalı, tum aile cevresi anne sutu vermesi konusunda anneyi desteklemelidir. Anne sutu il 6 ay bebeklerin tum besin ihtiyaclarını ( protein, yağ, vitamin, demir…) karşılar. Cok sıcak iklimlerde bile bebeklere sadece anne sutu alırken su vermeye gerek yoktur. Anne sutu yeterli oranda su icermektedir. Emzirmek kadın sağlığını da korur, emziren kadınlarda meme ve rahim kanseri daha az gorulur. Anne sutu ile beslenen cocuklarda astım, alerji, diabet gibi hastalıkların daha az gorulduğu kanıtlanmıştır. Sut veren annelerin doğumdan sonraki ilk 3-4 ay gebelikte almış oldukları vitamin ilaclarına devam etmeleri onerilmektedir.