Araştırmacılar, ‘Gogonassus andrewsae’ adlı 380 milyon yıllık ilkel balık turune ait fosilin, canlıların sudan karaya gecişini acıklayan onemli bir kanıt olduğunu belirtiyor.


PARİS - Avustralya’da bulunan 380 milyon yıllık balık fosili hem ilkel hem de modern canlı ozelliklerini taşıyor. İngiliz bilim dergisi Nature’da yayımlanan makaleye gore, ‘Gogonassus andrewsae’ adı verilen balık turu, ilk dortayaklıların ortaya cıkışı konusunda yeni bilgiler sunuyor. Fosil Avustralya’nın batısındaki Gogo bolgesinde kirec katmanları arasında gecen yıl gunışığına cıkarıldı. Melbourn’deki Victoria Muzesi ve Canberra Universitesi uzmanlarının bulduğu iskeletin, bircok bakımdan balığa benzemekle birlikte dortayaklılara yakın anatomik ozellikler gosterdiği belirtildi.
‘Omurgalı evrimindeki kayıp ipucu’ olarak tanımlanan ‘Gogonassus andrewsae’ fosili, kara hayvanlarının evrimin incelenmesini sağlayacak nitelikte eksiksiz bir iskelete sahip.
İLKEL BALIKTAN MODERNE GECİŞ CANLISI
Yuzgeclerinde insan kolundaki dirsek ve on kol kemiğine benzer, kara canlılarının karakteristik ozelliklerini taşıyan yapılar yer alıyor. Uzmanlar, ilk dortayaklıların ortaya cıkışının habercisi sayılan bu ilkel balık formu ve onun turevlerinin mozaiği olarak gorulen ‘Gogonassus’un Devon Donemi’ne ilişkin bilgi eksikliğini giderebileceğini duşunuyor.
Bilim insanları, dortayaklı canlıların Devon Donemi’nde kalın yuzgecli balıklardan evrildiğini vurguluyor. Bu donuşum, omurgalıların sudan cıkmasıyla mumkunleşti. İskeleti butunluğunu koruyan fosillerin sayısı az olduğu icin, araştırmacılar bu evrim surecini izlemekte zorlanıyor. ‘Balık Donemi’ olarak da anılan, Devon Donemi, 413-365 milyon yıl oncesini kapsıyor.