insanların cifleşmesi insanlarıncifleşmesi insanciftleşmesi insan cifleşmesi insanlarda ciftleşme
İnsan ve Neandertal ciftleşmişti..



ABD’li antropolog Erik Trinkaus, 35 bin yıllık iskeletler uzerinde yaptığı araştırmada, insanın atalarıyla Neandertaller’in ciftleştiklerini ve Avrupa halklarında Neandertal atalarından genetik kalıntılar olabileceğini one suruyor.



Antropologlar, insanların Neandertaller’le kulturel iletişime girdiğini savunuyor. Ancak biyolojik evrim tarihi acısından esas onemli soru, Afrika’dan gelen insanların, Avrupa’da hukum surmekte olan Neandertaller’le ciftleşip ciftleşmedikleri. ABD’nin onemli araştırma kurumlarından Washington University uzmanı Erik Trinkaus, Avrupa’daki insanların Neandertaller ile ilişkilerinin olduğunu savunuyor.


Trinkaus, araştırmasında Neandertaller ve insanlara ait kemik parcaları, kafatasları, cene kemiklerini karşılaştırdı. Mukayesede kullanılan insan kemiklerinin bir kısmı, Afrika’da yaşayan insanlardan secilirken, bir kısmı da Avrupa’ya gocenlerden secildi. Mukayesede insan kemiklerinde sadece Neandertaller’den kaynaklanabilecek bazı ozelliklerin var olduğu tespit edildi.



Bunların başında, Neandertaller’de olduğu gibi farklı beyin yapısının bir sonucu olarak kafatasının arkaya doğru bombe yapması geliyor. Ayrıca insanlarda cene kemiği ve kaslarının yapısı da Neandertaller ile ciftleşme belirtileri gosteriyor.



‘NEANDERTALLER BİZİM KUZENİMİZ’
Trinkaus bulguları, “İki tur arasında ciftleşme olduğu, iki turun de birbirlerini sosyal olarak kabul ettiğiniz soyleyebiliriz” şeklinde yorumluyor.

Esas ilginc bulgu ise şu, Trinkaus’a gore bazı Avrupa halklarının genetiğinde Neandertal kalıntıları bulunuyor olabilir. Ancak Trinkaus bunun ne oranda belirleyici olduğunu henuz tespit edemiyor.

İnsanın ataları ve Neandertaller insanoğlunun hayat ağacının iki dalı. Birbirleriyle aralarında anatomik farklar olmasına karşın, bilim insanları iki turu ‘kuzen’ olarak niteliyor. Trinkaus her iki turun de birbirlerine diğer turlerle olduğundan cok daha yuksek ‘sosyal yakınlık’ gosterdiğini vurguluyor. İki tur arasındaki binlerce yıl yakınlıktan sonra insanlar ayakta kalırken, Neandertaller yaklaşık 30.000 yıl once yeryuzunden silindi.


Trikaus’un araştırmasını yuruttuğu kemikler, Romanya’da bir mağarada 1950’lerin başında bulunmuştu. Karbon tarihleme yontemiyle yapılan mukayesede kemiklerin en az 35.000 yıllık olduğu tahmin ediliyor.