Kemikten insanın oykusu cıktı


Neandertal, 30 bin yıl onceye dek Avrupa ve Ortadoğu'da yaşıyordu.
Hırvatistan'da bir mağarada bulunup 'işe yaramaz' diye bir kenara atılan 38 bin yıllık kemik parcası Neandertallerin gen haritasını cıkarmaya yaradı!


Bilim insanları, daha once bir kenara attıkları kemik parcasından Neandertallerin gen haritasını cıkarmaya başladı. 38 bin yıllık kemik parcası, Hırvatistan'da bir mağarada bulunmuş, kucuk olduğu ve bir işe yaramayacağı duşunulduğu icin Zagreb'de bir muzede bir kenara atılmıştı.

Bu kemikten alınan genetik materyalin Neandertal DNA'sının 1 milyon kadar yapıtaşının ortaya cıkmasını sağladığı, iki yıl icinde de Neandertallerin 3.3 milyar yapıtaşının coğunun ortaya cıkarılmasının beklendiği belirtildi.

Kaliforniya'daki Berkeley Milli Laboratuvarı'ndan Edward Rubin, araştırmanın 'Neandertallerin biyolojisi hakkında bilgi verecek bir DNA zaman makinesi gibi işlev goreceğini ve kemiklerden asla elde edilemeyecek bilgilere ulaşmalarını sağlayacağını' soyledi. Neandertallerin ve insanların atalarının ayrılmasının en azından 370 bin yıl once, bir ihtimalle 500 bin yıl once gercekleştiği duşunuluyor.

Modern insanın gelişimi

Neandertallerin genetik yapısı hakkında bilginin, modern insanın gelişmesinde hangi DNA değişikliklerinin ortaya cıktığına da ışık tutması bekleniyor. Neandertallerin 30 bin yıl oncesine kadar Avrupa ve Ortadoğu'da yaşadığı biliniyor. Cro-Magnon insanlarının (modern insanın ataları) Afrika'dan ikinci dalga gocuyse 40 bin yıl once başlamış.

Mağarada bulunan erkeğin genlerinin analizlerinden cıkan sonuclara gore, iki tur arasında az oranda cinsel ilişki de kurulmuş.

Rubin şu ana kadarki analizin insan DNA'sıyla Neandertallerin DNA'sının yuzde 99.5-yuzde 99.9 benzer olduğunu gosterdiğini soyledi. Ataları 6-7 milyon yıl once ayrılan insanla şempanze arasında yuzde 98 benzerlik var. Neandertal, şempanze ve insanlar arasında uclu bir kıyaslama, modern insanı farklı kılanın ne olduğunu anlamaya yarayacak. (aa, Reuters)