
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise şunları kaydetti: “Kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet, ırk ve sınır tanımayan bir hastalık. Dünyada her 3 kadından biri cinsel veya fiziksel şiddete maruz kalıyor. Türkiye’de 2022’de 334 kadın öldürüldü, 245 kadın da şaibeli şekilde hayatını kaybetti. Adalete erişim verimli, bağımsız yargı ve güçler ayrılığı olmazsa tek başına bir şey ifade etmez.”
‘Eşitsizlik arttı’
TBB Başkanı Erinç Sağkan da, kadınların tüm dünyada başta yaşam hakkı olmak üzere çeşitli hak ihlallerine ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet türlerine maruz kalmaya devam ettiğini belirterek şöyle devam etti: “Adalete erişimin önündeki engellerin başında ekonomik zorluklar geliyor. Adli yardım bir dayanışma ya da seçenek değil toplumun bütününün dezavantajlı gruplara karşı yükümlülüğü. Ne yazık ki bu alandaki ihtiyaçlar mevcut olanakların çok daha
ötesinde. Depremin ve sebep olduğu çok yönlü mağduriyetin boyutları düşünüldüğünde, kadınlar için bu ihtiyaç çok daha büyük boyutlara ulaştı.”
8 pilot ilde başlıyor
Açılış konuşmalarının ardından kadınlara sunulacak adli yardımların fonlanmasına yönelik hibe sözleşmesi
imzalandı. Devreye alınan “Türkiye’de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi” konulu proje, öncelikle Adıyaman, Malatya, Kahraman-maraş, Hatay, Sinop, Bilecik, Bursa ve Tunceli’de başlayacak.