Milli Eğitim Bakanlığınca, Turkiye genelindeki 82 guzel sanatlar ile 76 spor lisesinin 9. sınıflarına ozel yetenek sınavıyla 11 bine yakın oğrenci yerleştirilecek- Bakanlığın 1 Haziran'da yaptığı LGS ya da adrese dayalı yerleştirme seceneğinin dışında cocuklarının spor, sanat ya da muziğe yeteneği olduğunu duşunen veliler, bu liseler icin başvuru yapabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Turkiye genelindeki 82 guzel sanatlar ile 76 spor lisesinin 9. sınıflarına ozel yetenek sınavıyla 11 bine yakın oğrenci yerleştirilecek.
Bu yıl, fen liseleri, Anadolu liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları, 1 Haziran'da yapılan Liselere Geciş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav puanıyla oğrenci alacak.
Sınavsız yerleştirmede ise oğrencilerin ikametgahlarına en yakın okullara kayıtları tercihlerine gore yapılacak.
Bakanlığın 1 Haziran'da yaptığı LGS kapsamındaki merkezi sınav ya da adrese dayalı yerleştirme seceneğinin dışında cocuklarının spor, sanat ya da muziğe yeteneği olduğunu duşunen veliler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı guzel sanatlar ve spor liselerine kayıt icin bugunden itibaren 28 Haziran'a kadar başvuru yapabilecek.
KAPAT [X]
Oğrencilerin yerleştirmelerinde kullanılacak ortaokul başarı puanı, ortaokul 6, 7 ve 8. sınıf seviyesinde alınan yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanacağından bu oğrencilerin LGS merkezi sınav puanları, yetenek sınavlarında dikkate alınmayacak.
Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıfını bitiren oğrenciler, dilekce ile birlikte oğrenim gormek istediği okul turlerinden en fazla iki okul mudurluğune başvurabilecekler.
Oğrencilerin listeleri 29-30 Haziran'da acıklandıktan sonra Temmuz ayının ilk haftasında yetenek sınavları tamamlanacak ve oğrencilerin kayıtları LGS sonuclarına bakılmadan yapılabilecek.
Oğrenci secimine ilişkin yetenek sınavı, bolumler bazında 1-5 Temmuz'da komisyonlarca yapılacak. Oğrenci seciminde yetenek sınavında 50 puan barajının altında kalan oğrenciler başarısız sayılarak, değerlendirmeye alınmayacak.
Yetenek sınavında 50 ve uzerinde puan alanların ise yetenek sınavının yuzde 70'i ile ortaokul başarı puanının yuzde 30'u alınarak, 100 tam puan uzerinden puan ustunluğune gore değerlendirme ve sıralama yapılacak.
En yuksek puandan aşağıya doğru yapılan sıralamaya gore bolumler bazında belirlenen kontenjan kadar asıl ve yedek liste 5 Temmuz'da mesai bitiminde okulda ve okulun internet sayfasında ilan edilecek.
Milli Eğitim Bakanlığınca, bu yıl Turkiye genelindeki 82 guzel sanatlar ile 76 spor lisesinin 9. sınıflarına 11 bine yakın oğrenci yerleştirilmesi planlanıyor.
- BİLSEM oğrencileri direkt kayıt olabilecek
Bu liselere oğrenci secimi icin yetenek sınavı, bolumler bazında oluşturulacak komisyonlar aracılığıyla gercekleştirilecek.
Guzel sanatlar liselerinde, oğrencilere guzel sanatlarla ilgili temel bilgi ve beceriler kazandırmak ve guzel sanatlar alanında nitelikli insan yetiştirilmesi icin eğitimler veriliyor. Uluslararası yarışmalarda ilk uc dereceye girenler ile Bilim ve Sanat Merkezlerine (BİLSEM) kayıtlı oğrencilerden gorsel sanatlar ve muzik alanında tanılanmış ozel yetenekli oğrenciler, yetenek komisyonu olmadan guzel sanatlar liselerine direkt kayıtlarını yaptırabilecek.
Gorsel sanatlar ile muzik bolumleri bulunan guzel sanatlar liselerinde Turkiye genelinde 82 okulda 16 bin 50 oğrenci eğitim alıyor. Gecen sene guzel sanatlar lisesine 4 bin 910 oğrenci alındı.
- Spor alanında nitelikli oğrenciler yetiştiriliyor
Spor liselerinde ise oğrencilere beden eğitimi ve spor alanında temel bilgi ve beceriler kazandırılarak bu alanda nitelikli insan yetiştirilmesi yonunde eğitim oğretim faaliyetleri yurutuluyor.
Bu liselere giriş icin komisyonlar aracılığıyla yapılan yetenek sınavlarında, oğrencilerin esneklik, dayanıklılık ve koordinasyon, cabukluk ve hız, kuvvet, ritm, sporculuk gecmişi, takımdaki başarıları gibi kriterlere bakılarak değerlendirme yapılıyor.
Takım sporlarında ulusal ve uluslararası derecesi olan yetenekli oğrencilere, belirlenen olcutlere gore daha fazla puan veriliyor. Gecen yıl spor liselerine Turkiye genelinde 6 bin 236 oğrenci kayıt yaptırdı.
Milli sporcu unvanı kazanmış ortaoğretim kurumlarının 9'uncu ve 10'uncu sınıf oğrencilerinin, spor liselerine kayıtları yetenek komisyonu kurulmadan yapılabiliyor. Turkiye'de 76 spor lisesinde 17 bin 850 oğrenci eğitim alıyor.
Guzel sanatlarda 2 bin 447, spor liselerinde bin 313 oğretmen gorev yapıyor.
AA