2019 LGS SINAVSIZ YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?

Yerel yerleştirme, okulların turu, okulların kontenjanı, okulların bulundukları yere gore oluşturulan ortaoğretim kayıt alanı ile oğrencilerin ikamet adresleri, oğrencilerin ortaokullarda bulunuşlukları, tercih onceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri goz onunde bulundurularak yapılacaktır. Yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullara yerleştirme işlemi, il ve ilce Millî Eğitim Mudurluklerince belirlenen ortaoğretim kurumlarına acıklanan kontenjanlara gore yapılacaktır. Yerleştirme işlemleri, okulun bağlı bulunduğu Genel Mudurluk ile il/ilce milli eğitim mudurluklerinin sorumluluğunda Bakanlıkca yurutulecektir.Yerel yerleştirme işlemleri okulların turu, kontenjanı ve konumuna gore il/ilce milli eğitim mudurluklerince oluşturulan ortaoğretim kayıt alanlarındaki okullara oğrencilerin ikamet adresleri, ortaokullarda bulunuşlukları, tercih onceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterlerine gore değerlendirilerek yapılacaktır.

Tercih edilen lise bakımından;

Birinci aşama; Oğrencilerin, ikamet adresine gore bulunduğu “Kayıt Alanı”ndan okul tercih etmeleri durumunda, aynı okulu tercih eden “Komşu Kayıt Alanı”ndaki oğrencilerden; “Komşu Kayıt Alanı”ndaki oğrenciler de “Diğer” Kayıt Alanlarındaki oğrencilerden avantajlı olacaktır.

İkinci aşama; Bulunduğu “Kayıt Alanında” bir ortaokulda okuyan oğrenci, “Komşu Kayıt Alanı”nda bir ortaokulda okuyan oğrenciye gore; “Komşu Kayıt Alanı”ndaki oğrenci de “Diğer” Kayıt Alanlarında okuyan oğrenciye gore avantajlıdır. Aynı Kayıt Alanında bir ortaokulda okuyan oğrencilerden bulunduğu “Kayıt Alanında” bir ortaokulda donem olarak fazla okuyan oğrenci az okuyanlara gore daha avantajlı olacaktır.

(Tayin, doğal afet, zorunlu nakile tabi olma, emekli olarak başka bir yere yerleşme nedenleriyle il dışından gelenlerin cocukları; Anne veya babası ayrılmış veya olmuş, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında koruma kararı verilen, koruyucu aile yanına yerleştirilen veya ikinci derece yakınlarının yanında ikamet edenler; 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Turk Medeni Kanununun 305'inci maddesine gore evlatlık edinme oncesi bir yıllık gecici bakım surecinde olanlar; 3/7/2005 tarihli ve 5395 sayılı Cocuk Koruma Kanunu kapsamında eğitim veya (Değişik ibare:RG-14/2/2018-30332) bakım tedbiri kararı verilenler; 8/3/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Onlenmesine Dair Kanun cercevesinde ikameti gecici olarak değiştirilmek zorunda kalınanların bakmakla yukumlu olduğu cocuklar; 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terorle Mucadele Kanunu, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun veya 2330 sayılı Kanun hukumleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlar; 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Turkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı, mulga 45 inci ve 64 uncu maddeleri ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesi kapsamında harp veya vazife malulu sayılanlar ile 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkındaki Kanun kapsamında aylık bağlanan şehit ve gazi cocukları; 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Turk Ceza Kanununun 102 ila 105 inci maddeleri kapsamındaki sucların mağduru olanlar; millî sporcu olan oğrenciler ile tutuklu ve hukumlu oğrenciler tercihlerini onaylattıkları okul mudurluğune durumlarını belgelemeleri halinde bu madde kapsamında puan kaybına uğramazlar)

Ucuncu aşama; Oğrencilerin tercih sıralamaları yerleştirme bakımından avantaj sağlayacaktır.

Dorduncu aşama; Oğrencilerin Ortaokuldaki Başarı Puanı yerleştirmede etkili olacaktır. Ortaokul Başarı Puanı 80,00-100 başarı diliminde olan oğrenciler, 60,00-79,99 başarı diliminde olan oğrencilere gore; 60,00-79,99 başarı diliminde olan oğrenciler de 60,00'ın altında başarı diliminde olan oğrencilere gore daha avantajlı olacaktır.

Beşinci aşama; Oğrencilerin sekizinci sınıfta okula devam durumları yerleştirmede değerlendirilecektir. Ozursuz devamsızlığı 0-5 gun olan oğrenciler 5,5-10 gun olanlara gore; 5,5-10 gun devamsızlığı olan oğrenciler 10,5-15 gun olanlara gore; 10,5-15 gun devamsızlığı olan oğrenciler 15,5-20 gun olanlara gore; 15,5-20 gun devamsızlığı olan oğrenciler de 20 gun uzeri olanlara gore daha avantajlı olacaktır.

Altıncı aşama; Yerel yerleştirmede son olcut olarak yaşca kucuk olan oğrenciler oncelikle yerleştirilecektir.Oğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda Yerel Yerleştirme İle Oğrenci Alan Okul tercihine yerleşmiş ise pansiyonlu okul yerleştirmelerine yaptıkları tercihler dikkate alınmayacaktır.

Sozcu