Dunyanın en buyuk fizik ve nukleer araştırma merkezi olarak bilinen İsvicre'deki Avrupa Nukleer Araştırma Orgutu'nde (CERN) gorev yapan parcacık fiziği uzmanı Yrd.Doc. Dr. Bilge Demirkoz, başarılarıyla adından soz ettiriyor.
CERN'in en başarılı bilim insanları arasında gosterilen Yrd.Doc. Dr. Bilge Demirkoz, 1.5 yıldır uzerinde calıştığı Atlas Projesi'yle İsvicre'de adından soz ettiriyor.
Atlas Projesi hakkında bilgi veren Yrd. Doc. Dr. Demirkoz Atlas'ın, dunyanın en buyuk parcacık dedektoru olduğunu kaydederek deneyin dunyanın oluşumuyla ilgili yeni ipuclarını ortaya cıkaracağını belirtti.
Bilge Demirkoz, gectiğimiz gunlerde Isparta'daki ucak kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık'ın oğrencisi olduğunu kaydederek, "Benim de mensubu olduğum Turk Fizikcileri grubu icinde Isparta'daki ucak kazasında kaybettiğimiz rahmetli Prof. Dr. Engin Arık hocamız da var.
Benim CERN'e girmeme ve Atlas Projesi'nde gorev almama kendisi sebep olmuştu. Burada birlikte calışmıştık. Prof. Dr. Engin Arık'ın ve diğer meslektaşlarımızın aramızdan ayrılması Turkiye icin cok buyuk bir kayıptır" dedi.
Yrd.Doc. Dr. Demirkoz, Turkiye'nin onumuzdeki yıllarda fizik alanında daha fazla ilerlemesini umit ettiğini kaydederek, "CERN'in kuruluşunda tam uye olan 19 ulke var ancak Turkiye uye değil. Biz burada toplantılara gozlemci olarak katılıyoruz. Uyelik icin 19 ulke her yıl 20 milyon dolar aidat oduyor.
Tahmin ediyorum bu para Turkiye'ye fazla geldiği icin CERN'e uye değiliz ve dolayısıyla fazla soz sahibi olamıyoruz" dedi.
Tarihin en buyuk fizik deneyi
Merkezi İsvicre'nin Cenevre kentinde bulunan CERN, 36 ulke ve 2 binden fazla fizikcinin katılımıyla tarihin en buyuk fizik deneyini gercekleştiriyor.
Yerin 90 metre altında gercekleştirilen deneyde Turkiye uc ayrı ekiple yer alıyor. Bilim dunyasının 10 yıldan fazla bir suredir hazırlandığı ve yarım milyar İsvicre Frangı'na (580 milyon YTL) mal olan deneyin temel amacı maddeyi oluşturan parcacıkları inceleyerek, evrenin işleyişi hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak.
Soz konusu projede gectiğimiz gunlerde Isparta'daki ucak kazasında hayatını kaybeden Prof.Dr. Engin Arık da yer alıyordu.
Milliyet
Tarihin En Buyuk Fizik Deneyinde Bir Turk
Ansiklopedi0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ansiklopedi
- Tarihin En Buyuk Fizik Deneyinde Bir Turk