Kuresel ısınma, Turkiye’nin de icinde bulunduğu Akdeniz havzasında 2025 yılında 0.7-1.6 derecelik sıcaklık artışına neden olacak.
Yaz aylarında yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklıkla etkisini giderek daha fazla hissettiren kuresel ısınmanın, Turkiye’nin de icinde bulunduğu Akdeniz havzasında 2025 yılında 0.7-1.6 derecelik sıcaklık artışına neden olacağı, 2045-2075 yılları arasında ise sıcaklık artışının 2 dereceyi bulabileceği bildirildi.
WWF Turkiye Su kaynakları Program Muduru Buket Bahar Dıvrak, AA muhabirine yaptığı acıklamada, kuresel ısınmanın en onemli etkilerinden olan kuraklığın son yıllarda yalnızca Turkiye’yi değil, Avrupa’nın bircok bolgesini de etkisi altına aldığını belirterek, kuraklıktan en cok İspanya, Turkiye, Portekiz ve İngiltere’nin zarar gorduğunu soyledi.
Avrupa Cevre Ajansı’nın verilerine gore Avrupa’da kuraklıktan en cok etkilenecek kesimin Akdeniz havzası olduğunu anlatan Dıvrak, Turkiye’de ise Karadeniz ve Marmara bolgelerinin bir kısmının duşuk su sorunuyla karşı karşıya kalacağını, Ege ve Orta Anadolu bolgelerininde ise cok ciddi su sıkıntısıyla baş etmek zorunda kalacağını bildirdi.
"Sıcaklıklar 5 dereceye kadar artabilecek"
Buket Bahar Dıvrak, 20. yuzyılda dunya sıcaklığının ortalama 0.6 derece, Avrupa sıcaklığının ise 0.95 derece arttığına dikkati cekerek, şoyle devam etti:
"Ozellikle Akdeniz havzasında gelecekteki gelişmelerin etkilerinin, dunya ortalamalarından daha vahim olacağı ongorulmektedir. 2025 yılında, kuresel ısınmanın 1 derece olacağı tahmin edilmektedir ve boyle bir durumda Akdeniz havzasında sıcaklıklar 0.7-1.6 derece arasında artacaktır. 20-50 yıl sonra sıcaklık artışının 2 dereceyi bulabileceği tahmin edilmektedir. 2 derecelik bir artışla Akdeniz iklimi daha da ısınacak, kuraklık geniş olcude hissedilecek ve iklimde değişiklikler gorulecek. Yani bolgedeki sıcaklık artışı şu anki koşullardan 1-2 derece daha artacak. Ancak, İtalya ve Turkiye’nin, denizin hafifletici etkisinden uzak kalan ic kesimlerinde sıcaklıklar 5 dereceye kadar artabilecek."
Aşırı sıcak gunlerin sayısında artış
Buket Bahar Dıvrak, Akdeniz’de ozellikle ic kesimlerde aşırı sıcak gunlerin sayısının artması ve bolgenin kuzeyinde yaz mevsiminde yağış miktarının yuzde 30 azalmasının beklendiğini dile getirerek, şoyle konuştu:
"2 derecelik sıcaklık artışı, Guney Akdeniz’de yıl boyunca orman yangını tehlikesini de beraberinde getirecek. Akdeniz’in diğer bolgelerinde ise orman yangını tehlikesinin altı haftaya kadar uzayacağı bildiriliyor. Sıcaklık ve kuraklık tarımsal verimde duşuşe yol acacak.
Sıcak hava dalgalarındaki artış ve orman yangınları, yaz aylarında Akdeniz’in tatilcileri kaybetmesine neden olacak. İlkbahar ve sonbahar bazı tatilciler icin halen cazip olmaya devam etse de aileler yaz tatillerini başka yerlerde gecirmeyi tercih edecek."
Bitkilerde buyuk kayıp olacak
Kuraklığın etkilerinin hissedilmeye başlandığı bolgede, daha kurak iklim, yağış miktarında duşuş, tarımda su tuketiminin giderek artması, yuzey sularının kaybedilmesi gibi sorunların şimdiden buyuk sıkıntı yaratmaya başladığına değinen Dıvrak, yapılan son calışmaların 2 derecelik sıcaklık artışının Kuzey Akdeniz’de bitkilerin yuzde 50 oranında kaybedilmesine yol acacağını gosterdiğini, bu kaybın İspanya’nın kuzeyi, dağları ve ozellikle Fransa’da yuzde 80’e kadar cıkabileceğini kaydetti.
Buket Bahar Dıvrak, orman yangınlarındaki artışın, istilacı turlerin ve otların yayılmasına, dolayısıyla orman yangınlarının daha geniş alanlara sıcramasına neden olacağını belirterek, "WWF’nin 2006 yılında yayınlanan raporuna gore, kuresel iklim değişikliği Akdeniz havzasını kuraklıkla vuracak" dedi.
Tum Akdeniz havzasında yağışların son 25 yılda yuzde 20 azaldığının gorulduğunu, 2050’ye gelindiğinde deniz seviyesinin 20-40 santimetre oranında artmasının beklendiğini dile getiren Dıvrak, bu durumun en cok Turkiye ve Cezayir gibi ulkeler ve deltalarının zarar gormesine neden olacağını vurguladı.
Doğal bir olay olan kuraklığın, kuresel iklim değişikliğinin de etkisiyle gelecekte daha sık gorulmeye başlanacağına işaret eden Dıvrak, "Eğer su kaynakları hem yağışlı hem kurak donemlerde iyi yonetilmezse, kuraklık kronik bir sorun haline gelecektir ve etkileri artacaktır.
Kuraklığın kronik bir sorun haline gelmesini onlemek icin, surekli artan su talebini yonetmek, butun sektorlerde verimliliği artırmak, entegre havza yonetimi yaklaşımını hayata gecirmek gerekiyor" diye konuştu.
Kuresel ısınma Akdeniz havzasını yakacak
Ansiklopedi0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Bilgi Deposu
- Ansiklopedi
- Kuresel ısınma Akdeniz havzasını yakacak