Toplam 46 ulke ve 2,7 milyar kişi, bugun, kuresel ısınma yuzunden, silahlı catışmalar ve savaşlarla alt ust olma riski yaşıyor.

Robin McKie /Atlas Dergisi
Bu yalın uyarı, bu hafta, barış grubu International Alert'in (Uluslararası Uyarı) hazırladığı 'Bir Catışma İklimi' (A Climate of Conflict) isimli raporda yer alacak. Raporda yazılanlara gore, kuresel ısınma toprakları aşındırdıkca, denizleri yukselttikce, buzulları eritip fırtınaları artırdıkca, Afrika'nın buyuk bir kısmı, Asya ve Guney Amerika'da savaşlar ve sosyal patlamalar olacak.

Raporda, İklim değişikliği, şiddetli catışmalar icin eğilimleri artıracak, buna karşılık insanlar daha da fakirleşecek ve kuresel ısınmanın sonuclarıyla daha zor baş edebilir hale gelecekler' deniyor.

Grubun Genel Sekreteri Dan Smith, Observer'a, ulkeleri bekleyen daha buyuk tehlikenin, kuresel ısınmayla başa cıkacak kaynaklardan ve istikrardan yoksun kalmaları olduğunu belirtirken şunları soyluyor: 'Hollanda deniz seviyesinin yukselmesinden etkilenecek, ama burada kimse savaş ya da surtuşme beklemiyor. Ulke, efektif olarak harekete gececek kaynaklara ve siyasi yapıya sahip. Ancak toprak ve su kaybından etkilenen, şiddeti giderek artan fırtınalarla mucadele eden ulkelerin, bunları telafi edecek tedbirleri alan etkili hukumetleri olmayacak. Halk savunma birimleri oluşturacak ve catışmalar yaşanacak.'

Smith, 'Peru'yu duşunun' diyor ve ekliyor: 'Ulkenin tatlı suyu coğunlukla buzullardan geliyor. Ama 2015'te, Peru'nun tum buzulları kuresel ısınma yuzunden erimiş olacağı icin, ulkedeki 27 milyonun hemen hemen tamamı susuz kalacak. Peru şimdi harekete gecerse, krizi dengeleyebilir. Ancak burası, cok az etkili demokrasi deneyimi olan, sık sık isyanların, Şili ve Ekvador'la sınır catışmalarının yaşandığı bir yer. Sonucta buyuk bir ihtimalle, karışıklık, catışma ve buyuk gocler olacaktır.'

Bangladeş'i ise başka durumlar etkiliyor. International Alert, burada iklimle bağlantılı goclerin şiddetli catışmaları koruklediğini belirtiyor. Kıyılarda, giderek artan şiddetteki hortumların tetiklediği sel baskınlarıyla birleşen yaz kuraklıkları, ekilebilir alanları harap ediyor. Milyonlarca insan Hindistan'a goctu ve bu durum giderek daha da kotuleşecek olan ciddi catışmalara yol actı.

Afrika'da bircok ulkeden gecen Nijer ve Monu gibi nehirler, onemli icilebilir su kaynaklarıdır. Kuraklık artıkca ve buralardan daha cok su cekildikce, catışmalar kacınılmaz olacak.

Avrupa'da; savaşların siyasi olarak zayıflattığı Sırbistan ve Karadağ gibi Balkan ulkelerini saymazsak; coğunun kuresel ısınmayla baş edebilecek istikrara sahip olduğu duşunuluyor. Sıcaklık arttıkca ve ekilebilir alanlar kuculdukce, Balkanlardaki nufus baskısı şiddeti korukleyecek ve otoriteler başa cıkmakta zorlanacak.

Risk haritasında yer alan Rusya gibi bazı ulkelerde surpriz olabilir. Smith, 'Moskova'nın Rusya'nın tamamı uzerindeki kontrolu, kuresel ısınma acısından kucumsenmeyecek bir durum. Ancak bazı bolgelerde ekilebilir alanların yok olması, Cecenistan'da olduğu gibi yerel ayaklanmalara yol acacaktır ' diyor. Smith'e gore, kuresel ısınmayla birlikte ortaya cıkacak catışmalar onumuzdeki yıllarda meydana gelecek buyuk catışmalar değiller, onlar zaten şu anda başımızda.