Bilim insanları, uzaktan bakıldığında sadece bir kağıt parcasına benzeyen bir pil geliştiriyor. Kağıt pil, uc yıl icinde satışa sunulabilecek.

Son yıllarda tum elektronik araclar gorulen kuculme, guc kaynaklarında yani pillerde geliştirilmiyordu. Ancak ABD’li bilim insanları, yeni araştırmalarıyla buna son vermeye hazırlanıyor.

Kağıdı kucuk bir karbon tupun icine koyan araştırmacılar, kağıtta enerji saklanmasını sağladılar.

Fakat her pil gibi, kağıtta da bir elektrik ileticisine gereksinim duyulunca, araştırmacılar mekanizmanın harekete gecebilmesi icin, insan kanı, teri veya idrarının işe yarayabileceğini keşfettiler.

Geliştirilen ince ve kucuk bir pil, diğerlerine gore daha esnek bir yapıda. Araştırmayı yuruten uzmanlardan Doktor Robert Linhardt, kağıt pilin başka alanlarda ve farklı ortamlarda da kullanılabileceğini soyluyor.

Pilin esnek gorunmesinin yanında asıl avantajının, cok farklı sıcaklıklarda da kullanılabilmesi olduğunu belirten Doktor Linhardt, “Cihazı, son derece sert iklim koşullarında da kullanmamıza olanak sağlıyor. Gercekten onu uzayda da kullanabiliriz, colde de, kutuplarda da...” dedi.

Araştırmacılar kağıt pille calışan urunlerin uc yıl icinde satışa sunulmasını bekliyor. Kağıt pilin, kalp atışlarını duzenleyen cihazlarda dahi kullanılabileceği belirtiliyor.