

ABD’de yayımlanan “Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları” adlı dergide cıkan yazıda bilim adamları, Ebola virusunden alınan tek bir genin virusun kopyalanıp coğalmasını engellediğini duyurdu.
Madison’daki Wisconsin Universitesi’nden bilim adamları, Ebola’nın 8 geninden VP30 adı verilen tek bir geninin cıkarılmasıyla, virusun kendisini kopyalayıp coğaltamadığını acıkladı. Araştırmada, virusun bulaşmadan coğaltılabilmesi icin de maymun bobreği hucrelerinden yararlanıldığı kaydedildi.
Araştırmacılardan Yoshihiro Kawaoka, değiştirilmiş virusun normal hucrelerde buyumediğini, bu sistemin ilac ve aşı geliştirmede kullanılabileceğini soyledi.
Araştırma, yine de butun bilim adamlarını ikna etmiş değil. Texas Universitesi Sağlık Bilimleri Merkezi’nden Profesor Susan Fisher-Hoch, değiştirilmiş virusun zararsız olabileceğini soyleyebilmek icin daha fazla kanıt gerektiğini savunuyor.
Normalde, Ebola virusu bulaştığında yuzde 80 oranında oldurucu oluyor. Ebolanın yer aldığı her turlu calışma icin “4. biyoguvenlik duzeyi” (BSL4) gerekiyor. Araştırmacılar, yalıtılmış ve dışarıya gore duşuk basınclı bir odada, hava destekli biyoguvenlik giysileri giyiyor. Bu da kucuk olcekli bir araştırmayı bile oldukca zahmetli bir hale sokuyor.