Genetik yapısı değiştirilip, hastalıklardan arındırılmış bebekler 3 yıl icinde dunyaya gelecek.




İnsan klonlaması tartışmaları surerken bu kez genetik yapısı değiştirilip hastalıklardan arındırılmış bebeklerin 3 yıl icinde dunyaya geleceği duyuruldu. İngiliz bilimadamları, Newcastle Universitesi'nde iki kadın ve bir erkek DNA'sından 10 insan embriyosu meydana getirmeyi başardı. Bilimadamları bu yontemle kalıtım yoluyla gecen epilepsi, adele erimesi, diyabet, korluk ve sağırlık gibi hastalılara care bulunacağını umuyor.

Hastalıkların kalıtım yoluyla cocuğa gecmesi, Mitokondri'daki hastalıklı DNA'nın, anneden cocuğa transferi ile oluyor. 'Mitochondria transplant' adı verilen bu surecte, IVF (Tup bebek) yontemi kullanılarak tohumlanma gercekleştiriliyor. Daha sonra, bir gunluk olgunlaşmış DNA yerinden alınarak bir donor yumurtaya aktarılıyor. Bu sayede bebek DNA'yı anne ve babasından, ve hastalıksız mitokondiri DNA' yı yumurta donor'undan alıyor.

Bu projenin hayat gecmesi halinde, bebeklerin kalıtım yoluyla gecen tum hastalıklardan arınabileceğini soyleyen projenin ekibinde yer alan Prof. Dr. Doug Turnbull, 'Mitochondria transplant' adı verilen bu yontemi gecen hafta Lordlar Kamarası'nda 'Medical Research Council'a sunduklarını, projeyi hayata gecirmek icin bakanlıktan onay beklediklerini belirtti.

Turkiye'de cocukluk cağında en cok gorulen doğumsal hastalıkların başında kalp rahatsızlıkları geliyor. İstatistiklere gore her yıl 12 bin doğumsal (sonradan kazanılmış olmayan) kalp hastası bebek doğuyor. Bu doğan her bin bebekten 8'inin doğuştan kalp hastası olduğu anlamına geliyor.