Turk araştırmacılar, Edison'un icat ettiği ampule alternatif nanoteknoloji urunu ışık kaynağı uretti. Bu muthiş buluş Bilkentli araştırmacıların imzasını taşıyor. ”Ayarlanabilir beyaz ışık” teknolojisi ile Edison’ın icat ettiği Ampuller tarih olacak. Edison’ın keşfi olan ampuller ısıyı ışığa donuşturuyordu. Turk imzası taşıyan buluş ise uretilen nanokristalli ledler ile elektrik enerjisini direkt ışığa ceviriyor. LED (Light Emitting Diode, Işık yayan Diyot) tabanlı ışık kaynaklarının omru 23 yıl surecek. Turklerin muthiş buluşu otomobillerin aydınlatma sistemini de kokten değiştirecek.
Ustelik bu yeni ışık kaynağı yuzde 90 oranında enerji tasarrufu sağlıyor. Yeni buluş, enerji tasarrufu ile kuresel ısınma sorununa da cozum yolunda katkı sağlayacak. Bu muthiş calışma, dunyanın en prestijli dergileri arasında bulunan ''NANOTECHNOLOGY'' dergisinin 14 Şubat 2007 baskısında da kapak konusu oldu.
Muthiş buluş, Bilkent Universitesi Fizik Bolumu ve Elektrik Elektronik Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyelerinden Yrd. Doc. Dr. Hilmi Volkan Demir ile oğrencileri Sedat Nizamoğlu, Tuncay Ozel ve Emre Sarı'nın imzasını taşıyor.
Demir, başkanlığını yaptığı araştırma grubunun, nanokristal kullanarak beyaz ışık uretimini dunyada ilk kez ayarlanabilir renk ozellikleri ile başardıklarını kaydetti.
LED'lerin gunumuzde ampulsuz trafik ışıkları, kamera, mikroskop ışık kaynakları gibi kullanım alanları olduğunu ifade eden Demir, “LED'ler, evlerimizde kullandığımız ampuller ve florasan lambalarının yerine gececek. Keşif, geleceğin ic mekan ve otomotiv aydınlatma fonksiyonlarını tamamen değiştirecek nitelikler taşıyor” dedi.
BİR OMURDE 4 AMPUL
Yeni teknoloji urunu ışık kaynaklarının cok uzun yıllar dayanabildiğini ve elektrik enerjisini bire on oranında az kullandığını belirten Demir, ”Ampullerin dayanaksızlığını evimizde ne sıklıkta ampul değiştirdiğimizi duşunerek kolayca anlayabiliriz. Bir LED'i gunde 12 saatten 23 yıl sureyle kullanabilmemiz mumkundur, bu da ortalama yaşamda sadece 4 defa ışık kaynağını yenilemek anlamına geliyor” dedi.
LED'lerle tum dunya elektrik harcamasının yuzde 50 miktarında azaltması ongoruluyor. Dunyada uretilen tum elektriğin yuzde 20'si aydınlatmada kullanılıyor. Tum bu nedenlerden dolayı nanokristal katkılı beyaz ışık kaynakları hem bilim dunyasında hem de endustride buyuk ilgi cekti. Bu muthiş buluşun tasarımı, modellemesi, fabrikasyonu, deneysel karakterizasyonu ve kuramsal analizi de dahil olmak uzere tum basamaklarının Bilkent Universitesi'nde gercekleştirildi. Şimdi geriye sadece uretmek kaldı.
Ampulu patlatan Turk buluşu
Forum Ansiklopedisi0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Forum Ansiklopedisi
- Ampulu patlatan Turk buluşu