Tuketici Hakları Derneği Samsun Şubesi Başkanı Dr. M. Emin Dinccağ, teknoloji transferinde kalıcı politikaların olmamasının Turkiye'yi ozellikle cep telefonu konusunda teknoloji copluğu haline getirdiğini soyledi.

Cep telefonları piyasasında surekli değişen teknoloji ve yenilenen modeller dolayısıyla ulkede yoğun bir israf ve tuketim cılgınlığı yaşanıldığına dikkat ceken Dr. M. Emin Dinccağ, "Son zamanlarda ucuncu nesil cep telefonları da piyasaya verildi. Bu telefonlarda ses, data, metin, resim, radyo ve video goruntulerini aynı anda gonderme ozelliği olması tuketicinin buyuk ilgisini cekmektedir. Hızlı ve teknoloji harikası bu modellerle eski cep telefonlarının pabucu dama atılmıştır.

Değer yargıları, moda, tuketiciyi cezbeden reklamlar, tuketim cılgınlığı, taksitli satışlar dolayısıyla bu model cep telefonları pazarda onemli miktarda alıcı bulmaktadır. Cok kısa bir surede onemli olcude pazar bulan cep telefonları, ulkemizde coluk-cocuk, genc-ihtiyar toplumun her kesiminden alıcı bulmuş ve dunya olceğinde onemli bir pazar olmuştur. Son zamanlarda pek cok modelin hızla piyasaya girmesi, sık sık model değişikliği, ulkemizi cep telefonu alanında bir teknoloji copluğu haline getirmiştir.

Model, yedek parca alanında bircok yerde buyuk olcude doviz kaybına neden olan bu durum, tuketiciyi cezbeden reklamların, taksitli satışların, tuketicinin tuketim konusundaki yanlış şartlandırılmasının bir sonucudur. Bu tur ekonomik kayıpların onune tuketici bilinci ile set cekebiliriz. Kaybolan her doviz ulke ekonomisi icin bir kayıptır" dedi.

Birkac yıl once dolar bazında alınan cep telefonlarının bugun ikinci el piyasasında bile alıcı bulamadığını hatırlatan Dr. M. Emin Dinccağ, vatandaşları bilincli olmaya davet etti