Gunluk yaşamın ayrılmaz bir parcası haline gelen bilgisayarlar artık işaret dilinden de anlayacak.
ODTU ve Bilkent Universitesi oğretim uyelerinin desteğiyle ODTU Teknokent’te bilgisayara, tanımlanan işaretlerle komut verilmesini sağlayan yeni bir teknoloji geliştirildi.
Fare ve klavye gereksinimini ortadan kaldıran teknoloji, ozellikle ozurlulere bilgisayar kullanımında kolaylık sağlamayı amaclıyor.
Yazılım Muhendisi Tunca Selbes, ODTU Bilgisayar Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Volkan Atalay ve Bilkent Universitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bolumu Oğretim Uyesi Serkan Genc’in destekleriyle geliştirdikleri yazılımla el hareketlerinin web kamerası aracılığı ile bilgisayara tanıtılabildiğini kaydetti.
İşaret diliyle bilgisayar kullanırken, el hareketlerinin bilgisayar tarafından tanınabilmesinin onem taşıdığını soyleyen Selbes, ekran uzerindeki herhangi bir ikonun parmakla işaret edilerek işlem yapılabildiğini soyledi. Selbes, şunları kaydetti:
"Ekran uzerindeki herhangi bir noktayı, fareyi hareket ettirerek gostermek yerine direk parmağımız ile işaret edebiliriz. El ile tutma hareketi yaparak herhangi bir dosyayı taşıyabiliriz. Yine, bir el komutu ile dosyayı silebiliriz. Tutma hareketi ile ekrandaki 3 boyutlu bir objeyi cevirebiliriz. Boylece bilgisayara aktarmak istediğimiz komutu herhangi bir cihaz kullanmadan daha doğal bir şekilde gercekleştirmiş oluruz."
Selbes, uygulamayı bir simulasyon yazılımında kullandıklarını ve denediklerini belirterek, bilgisayara tanıtılan el hareketleriyle pek cok fonksiyonu fare ve klavye olmadan yerine getirebildiklerini ifade etti.
Klavye Ve Mouse cok Yakinda Tarihe Karişacak!
Forum Ansiklopedisi0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Forum Ansiklopedisi
- Klavye Ve Mouse cok Yakinda Tarihe Karişacak!