"Eciton burchellii" turu karıncalar, yiyecek taşıyan işcilerin yuvaya rahatca donebilmelerini sağlamak icin yol ustundeki cukurları kendi govdeleriyle dolduruyor.


"Hayvan Davranışı" adlı ihtisas dergisinin son sayısında yayınlanan araştırma, kolonideki bazı karıncaların, yoldaki cukurları kendi bedenlerini kullanarak doldurmayı gorev edindiğini gosterdi. İngiliz Bristol universitesinden biyolog Scott Powell ve Nigel Franks'in calışmasına gore, "yolun yuzeyinde yapılan değişiklikler, ganimet taşıyan karıncaların son surat yuvaya donmelerini sağlıyor."

Araştırmacılara gore, "E. burchellii" kolonilerinde birey sayısı 700 bini bulabiliyor. Karıncaların ucte biri her gun ya da iki gunde bir yiyecek bulmaya cıkıyor. Bu tropikal karınca turunun uyelerinin boyları ilginc şekilde birbirlerinin beş katına kadar cıkıyor. Araştırmacılar, sadece ortaya cıkan cukur buyukluğunde govdeye sahip olan hayvanların "cuk oturarak" cukurları kapadığını tespit etti.

Daha kucukler ve daha buyukler ise yollarına devam ediyor. Yolda karşılaşılan herhangi bir cukur, en gec 30 saniyede dolduruluyor. Govdesiyle cukuru dolduran karınca, hemcinslerinin sırtına basarak gecip gitmesini bekliyor. 5 saniye boyunca tepesine basan olmazsa cukurdan cıkıp yuvaya yoneliyor.

Araştırmacılar, karıncaların yoluna engeller koyarak gozlem ve karşılaştırmalar da yaptı ve gorduler ki, bir grubun icindeki "ihtisas sahiplerinin" varlığı, butun grubun performansını iyileştiriyor. Soz gelimi, 200 bin bireyden oluşan gruptan 7500 karıncanın engellerin aşılmasını kolaylaştırması halinde, yuvaya taşınan yiyecek miktarı dortte bir artıyor. Uzmanlara gore, yuvaya taşınan yiyecek miktarı ne kadar coksa koloni o kadar buyuyor. Karıncalar da, bu durumun farkında oldukları icin eve donuşu kolaylaştırıyor..