AVUSTRALYA'nın Melbourne kentinde geliştirilen bir tur silikon cip, evlerde kullanılan televizyon, telefon ve DVD oynatıcı gibi aletleri kendi aralarında birleştirerek ‘devrim yaratmaya’ hazırlanıyor.
‘GiFi’ adı verilen akıllı cip, dun Ulusal Bilgi ve İletişim Teknoloji Araştırma Merkezi'nin (NICTA) Melbuourne Universitesi laboratuvarlarında ilk kez tanıtıldı. 5 milimetre buyukluğunde olmasına rağmen akıllı cipin marifetleri oldukca buyuk. Kablosuz bağlantısıyla 10 metre mesafeden saniyede 5 gigabayt veri gonderebilen akıllı cip ayrıca yuksek cozunurluk kalitesinde bir filmin tamamını dvd oynatıcıdan cep telefonuna birkac saniye icinde gonderilebilirken, daha sonra yine cep telefonundan da evinizdeki bilgisayara veya televizyon ekranına aynı hızla yuklenilebiliyor. 1 milimetre genişliğinde anten ve 2 watt kadar enerji kullanan cipin maliyeti 10 Avustralya doları.
Yaklaşık 10 yıldan bu yana akıllı cipin oluşumu icin kendini bu calışmaya adayan proje lideri Prof. Stan Skafidas, “İnanıyorum ki uzun vadede butun tuketicilerin ev aletlerinde bu yeni teknoloji kullanılacak'' yorumunu yaptı. Silikon baskılı cipin tekniği ucuz ve kolay bulunabilen malzemelerden oluşuyor. Fiyat ve guc yonunden diğer rakiplerinden one gecmek isteyen proje ekibi calışmalarına daha da yoğunlaştırdı.
‘GiFi’ adı verilen akıllı cipin uretildiği Avustralya'nın Victoria eyaleti Bilgi ve İletişim Bakanı Theo Theophanous, Victoria’nın son gelişen teknolojide dunyanın onde gelen şehirlerden biri olduğunu soyledi.
DHA
10 dolarlık cip devrim yaratacak
Ansiklopedi0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ansiklopedi
- 10 dolarlık cip devrim yaratacak