Uzun suren hazırlık doneminden sonra LGS'ye girip sonucunu oğrenen adaylar icin heyecanla beklenen gunler geldi. Oğrenciler dort yıl boyunca eğitim alacağı lise tercihlerini yapacaklar. MEB'den yapılan acıklamalara gore LGS tercihleri kayıt no ile e-Okul'dan alınacak. Lise sececekler MEB LGS tercih robotundan da yararlanabilirler.

Oğrenciler bekledikleri sonuclara kavuşmalarının ardından LGS icin tercih heyecanı başladı. MEB oğrenciler icin bu yıl ilk kez bir tercih robotu da hazırladı. LGS tercihleri 1-12 Temmuz arasında alınacak. LGS tercih donemi icin ise sonuclar, 22 Temmuz 2019 tarihinde erişime acılacak.
LGS TERCİH KILAVUZU
E OKUL 2019 LGS TABAN PUANLARI VE YUZDELİK DİLİMLERİ İCİN TIKLA
2019 MEB LGS TERCİH ROBOTU
E-OKUL VBS GİRİŞ EKRANI
LGS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?
Oğrenciler toplam uc ayrı alanda 15 okul tercih edebilecek
1- Yerel yerleştirme ekranında en cok 5 okul secilebiliyor. Tercih başvurusunda bulunacak adaylara oncelikle yerel yerleştirme butonu acılacak, bu alandan tercih yapmayan adaylara diğer alanlar acılmayacaktır. (Bir anlamda yerel yerleştirme tercihi zorunludur.)
Yerel yerleştirme tercihlerinde;
İlk uc okul yeşil renkle gosterilen kayıt alanından.
İki okul mavi renkle gosterilen komşu kayıt alanından veya kırmızı renkle gosterilen diğer kayıt alanlarından secilebilecektir.
Ayrıca aynı okul turunden en fazla uc okul tercih edilebilecektir.
Orneğin; Anadolu Lisesi, Mesleki Teknik Lise, İmam Hatip Lisesi)
2- Merkezi sınavla oğrenci alan okullar ekranından en cok 5 tercih yapabilirsiniz.
Tercihlerinizde sınavla oğrenci alacak
– Fen Liseleri
– Sosyal Bilimler Liseleri
– Anadolu Liseleri
– Anadolu İmam Hatip Liseleri
– Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinden il ve ilce sınırlaması olmaksızın yuzdelik diliminize uygunluğuna da dikkat ederek tercih listenizde en cok 5 okula yer verebilirsiniz.
Orneğin; yuzdelik diliminiz 5.67 ise tercihlerinizi %4'luk dilim ile %6'lık dilim icinden secmeniz gerekir.
3- Pansiyonlu okullar tercih ekranında, en fazla 5 okul secebilirsiniz. Pansiyonlu okullar tercih sistemimize yeni girdiğinden bu okulların nerede olduğu ile ilgili daha detaylı bilgiye ihtiyac var.
Oğrenciler yerel yerleştirme ile veya merkezi sınavla oğrenci alan bir okula yerleşmeleri durumunda pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacaktır.
Yerleştirme sonucları ve boş kontenjanlar 22 Temmuz tarihinde ilan edilecek.

TERCİH ROBOTU İLK KEZ KULLANIMA SUNULDU
Oğrencilere rehberlik etmek uzere kontenjan tabloları ile 2018’de bu okullara sınavla yerleştirmede oluşan en duşuk ve en yuksek yuzdelik dilimler de acıklandı. Oğrenciler kendi yuzdelik dilimlerini okulların gecen yıl oluşan taban ve tavan yuzdelik dilimleri ile karşılaştırarak tercih edecekleri okullar hakkında fikir edinebilecek.
Oğrenciler icin tercih rehberleri ile birlikte bu yıl ilk kez tercih robotu da kullanıma sunuldu. E-Okul uzerinden tum veli, oğrenci ve rehber oğretmenlerinin kullanabileceği robotta okul turleri, il, ilce ve 2018’e ait yuzdelik dilimlerine gore arama yapılabilecek. Oğrenciler, bu robotu kullanarak, istedikleri yuzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ulke genelinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri gorebilecek. Tarama sonunda oluşan listelerde merkezi sınav puanı ile oğrenci alacak ortaoğretim kurumlarının tercih kodu, okul adı, turu, oğretim suresi, oğretim şekli, pansiyon durumu, yabancı dili, kontenjanı, adresi, 2018 yılı en duşuk ve en yuksek yuzdelik dilimlerine ulaşılabiliyor.
Bakanlıkca yerel yerleştirme ile oğrenci alan ortaoğretim kurumları icin hazırlanan tercih rehberinde ise oğrenci TC kimlik ve okul numaraları ile oğrencinin kayıt bolgesindeki okullar listeleniyor. Listelerde her okulun tercih kodu, adı, turu, oğretim suresi, oğretim şekli, pansiyon durumu, yabancı dili, kayıt alanı, kontenjanı ve adres bilgileri yer alıyor.
E-OKUL LGS GUVENLİK KAYIT NO NEDİR?
E-Okul tercih giriş ekranında oğrencilerin karşısına cıkan guvenlik kayıt no, adaylardan sonraki tercihler ve tercih duzenleme işlemlerinden talep edilen bilgiler arasında yer alacak.
Guvenlik Kayıt No alanı Sınavla Oğrenci Alan Ortaoğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Yerleştirme Sınavı başvurusunda verilen numaradır.
Bu sınava Başvuru yapmamışsanız ilk girişte boş geciniz. Başvurunun kaydedilmesinden sonraki girişlerde size verilecek olan “Guvenlik Kayıt No” değerini girmelisiniz.
Kayıt işleminden sonra ekranda gosterilecek olan “Guvenlik Kayıt No” değerini almayı unutmayınız. Numarayı almayı unuttuysanız oğrencinin kayıtlı olduğu okul mudurluğune şahsen başvurarak Guvenlik Kayıt Numarası'nı oğrenebilirsiniz.