ODTU'lu bilim adamları, arı ve karıncaların bir araya geldiklerinde suru zekası ozellikleri gosteren “oğul robotlar” uzerinde calışıyor. Bu robotlar mayınlı alanları da temizleyebilme ozelliği taşıyacak.
Sosyal yaşam bakımından en gelişmiş hayvanlardan olan arı ve karıncaların orgutlenme ve iletişim sistemleri, robot teknolojisine ilham kaynağı oldu.
ODTU'lu bilim adamları, arı ve karıncaların orgutlenme ve iletişim yeteneklerinden esinlenerek, bir araya geldiklerinde suru zekası ozellikleri gosteren “oğul robotlar” uzerinde calışıyor.
“Suru Robotlar” da denilen robotların “cekirge suruleri” gibi ucarak, insansız hava araclarının koordinasyonlarında ve mayınlı bir alanda guvenli bir koridor acmak ya da savaş alanında iletişim ağı oluşturmak gibi gorevlerde kullanılması ongoruluyor.
Pil ile calışan CD buyukluğundeki robotlar, etraflarını ve birbirlerini algılayabilip kablosuz ağ ile birbirleriyle haberleşebiliyor.
Şu anda karada hareket yeteneğine sahip ornekleri yapılan robotların, gelecekte suda ve havada da hareket edebilecek turlerinin yapılabileceği belirtiliyor.
Orta Doğu Teknik Universitesi Bilgisayar Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Erol Şahin, robotların yapımının gercekleştirildiği KOVAN Araştırma Laboratuvarı'nın guncel ve teknik acıdan ileri seviye otonom robot bilimi araştırmaları yuruttuğunu soyledi.
Laboratuvarın 6. Cerceve Programında desteklenen “Avrupa Robotik Mukemmeliyet Ağı”nın Turkiye'deki ilk uyesi olduğunu kaydeden Şahin, karıncaların ve arıların orgutlenmelerinden ve iletişim kabiliyetlerinden esinlenerek 12 adet hareketli robottan oluşan bir “robot surusu”nu urettiklerini ifade etti.
Şahin, calışmalarının TUBİTAK tarafından da desteklendiğini belirterek, robotların CD buyukluğunde olduğunu ve cevresindeki diğer robotları doğrudan ayırt edebilme ozelliğine sahip olduklarını soyledi. Robotların kablosuz iletişim kurabildiklerine işaret eden Şahin, tum robotların aynı anda programlanabildiğini dile getirdi.
Robotların, geliştirilmekte olan cok yonlu kamera ile cevrelerinin 360 derece goruntulerini alıp Linux adlı ozgur işletim sistemi uzerinde gercek zamanda işleyebileceklerini belirten Şahin, robotların uc kalem pille 7 saat calışma ozellikleri ile dunyadaki benzerlerinden daha ustun teknolojide olduğunu bildirdi.
Şahin'in verdiği bilgiye gore, robotlar, moduler tasarımları ile bilimsel araştırma duzeyinden eğitim duzeyine kadar bircok farklı alanda kullanılabilecek esneklikte... Şu anda karada hareket yeteneğine sahip olan robotlarda geliştirilecek koordinasyon mekanizmalarının, yakında suda veya havada hareket edebilecek robotlar veya insansız aracların kontrollerine de uygulanabileceği ongoruluyor.
Yakın zamanda mikro insansız hava araclarının, coklu sayılarda savaş alanlarının uzerlerinde “cekirge suruleri” gibi ucarak muharip kuvvetlere bilgi ve ateş gucu desteği sağlamasının ongorulduğune işaret eden Şahin, geliştirmekte oldukları teknolojinin bunların koordinasyonlarında da kullanılmasının beklendiğini belirtti.
Otonom robot araştırmaları hakkında da bilgi veren Şahin, bu tur araştırmaların amacının belirsizlikler ve bilinmeyenlerle dolu ortamlarda calışabilen robotlar yapmak olduğunu soyledi. Şahin, şunları kaydetti:
“NASA tarafından gonderilmiş olan Sojourner ve sonrasında Spirit ve Opportunity isimli yarı-otonom (kısmi olarak insan tarafından kontrol edilen) robotlar, Mars uzerinde dolaşıp olcumlerde bulunarak, otonom robot teknolojisinin insanlar icin tehlikeli ve ulaşılması guc olan gorevleri başarıyla ustlenebileceğini gostermiştir. Afganistan ve Irak gibi riskli bolgelerde insansız ucaklar, tehlikeli keşif gorevlerinde kullanılmaktadır. Benzer şekilde yarı-otonom robotlardan afet bolgelerinde insan hayatını kurtarabilmek icin on inceleme amaclı olarak yararlanılmaya başlanmıştır.'
Mayın Avlayan Robotlar
Ansiklopedi0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ansiklopedi
- Mayın Avlayan Robotlar