Etik duyarlık ve guvenilirlik arasındaki ilişkiyi inceleyen calışma birinci oldu.
Deloitte Academy tarafından, universite oğrencilerinin ekonomik ve sosyal konularda araştırma yapmasını teşvik etmek amacıyla duzenlediği Bilimsel İnceleme Yarışması’nın sonucları acıklandı. Ana teması “Etik Yaşam ve İş Dunyası” olarak belirlenen yarışmaya yurtici ve yurtdışındaki universitelerden oğrenciler yoğun bir ilgi gosterdi. Deloitte Academy’nin iş, universite ve medya dunyasının tanınmış isimlerinden oluşturduğu juri,birinciliği, Boğazici Universitesi Ekonomi Bolumu Yuksek Lisans oğrencisi Alp Eren Akyuz’un “Yoneticilerin, calışanların ve muşterilerin gozunde, iş ilişkisi kurulan kurumların etik duyarlılığının şirket guvenilirliğine olan etkisi” başlıklı araştırmasına verdi.
12 Mart 2009, İstanbul – Deloitte Academy tarafından universitelerin lisans, yuksek lisans ve doktora oğrencileri arasında gercekleştirilen Bilimsel İnceleme Yarışması’nın sonucları 11 Mart 2009 Carşamba gunu duzenlenen bir odul toreniyle acıklandı. Universite oğrencilerini, ekonomik ve sosyal konularda araştırma yapmaya teşvik etmek; insan hakları, calışma standartları, cevre ve yolsuzlukla mucadele gibi konularda fikir uretmeye yonlendirmek amacıyla ilk defa duzenlenen yarışmanın bu yılki konusu “Etik Yaşam ve İş Dunyası” olarak belirlenmişti.
Yarışma icin 26 Eylul 2008 tarihine kadar yapılan başvurular arasında juri uyeleri tarafından yapılan değerlendirme sonucu Boğazici Universitesi Ekonomi Bolumu Yuksek Lisans oğrencisi Alp Eren Akyuz’un calışması birinciliğe değer goruldu. Akyuz’un bilimsel araştırması “Yoneticilerin, Calışanların ve Muşterilerin Gozunde İş İlişkisi Kurulan Kurumların Etik Duyarlılığının Şirket Guvenilirliğine Olan Etkisi” başlığını taşıyor.
Yarışmada ikincilik odulunu ise “Sosyal Sorumluluk İlkelerinden 10 Emir’e” başlıklı calışmasıyla İstanbul Universitesi, İktisat Fakultesi, İşletme Bolumu Doktora oğrencisi Ahmet Menteş aldı. Yarışma birincisi 6.000 TL, ikincisi ise 3.000 TL para odulunun sahibi oldular.
Deloitte Academy’nin “Etik Yaşam ve İş Dunyası” konulu bilimsel inceleme araştırmasına gelen calışmaları, ozgunluk, konunun acık ve yalın bir şekilde anlatımı kriterlerine gore değerlendiren juri iş, medya ve universite dunyasının seckin isimlerinden oluşuyor. Deloitte Academy Bilimsel İnceleme Yarışması Jurisi Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, Doğuş Holding CEO’su Husnu Akhan, Yapı Kredi Bankası CEO’su Tayfun Bayazıt, Sabancı Universitesi Yonetim Bilimleri Fakultesi Dekanı Nakiye A. Boyacıgiller, Boğazici Universitesi Oğretim Uyesi ve Yonetim Kurulu Uyesi Prof. Dr. Guven Alpay, Hurriyet Gazetesi Yazarı Erdal Sağlam, Business Week Genel Yayın Yonetmeni Serdar Turan, Deloitte Turkiye Yonetim Kurulu Başkanı Levent Yaveroğlu ve Deloitte Turkiye Denetim Ortağı ve Etik Lideri Sibel Turker’den oluşuyor.
Yarışma sonuclarını değerlendiren Deloitte Turkiye Denetim Ortağı ve Etik Lideri Sibel Turker şunları soyledi:
“Bu yarışma, tum dunyada şirketlerde etik skandalların arttığı, ahlaki bir cokuntu yaşandığı yolunda endişelerin doğmaya başladığı bir donemde daha da onem kazandı. Guzel ve ilginc calışmalar gonderildi ve değerlendirmeye alındı. Bu calışmalar toplumun bu alanda şirketlerden beklentisinin ne denli yuksek olduğunu ve genc akademisyenlerin konuya ne denli yaratıcı pencerelerden bakabildiklerini gosterdi. Deloitte Turkiye olarak bu alandaki calışmalarımızı surdureceğiz ve ulkemizde etik standartların uluslararası duzeyde olması icin caba gostereceğiz.”
Deloitte Academy Genel Muduru Kuğu Alper ise Deloitte Academy olarak universitelerle işbirliğine ve ortak projelere buyuk onem verdiklerini vurgulayarak şoyle devam etti:
“Bilimsel inceleme yarışmamız bu yonde atılmış onemli bir adım oldu. Universite oğrencilerinin ekonomik ve sosyal konularda araştırma yapmasını teşvik amacıyla duzenlediğimiz yarışma son derece başarılı oldu. Ortaya cıkan yaklaşım ve fikirlerin, ekonomisi hızla gelişen ulkemizde kurumsallaşmanın ve etik yaklaşımların guclenmesine değerli katkılarda bulunacağına inanıyorum.”
İş ortakları kurumsal algıyı etkiliyor
Deloitte Academy’nin Etik Yaşam ve İş Dunyası Bilimsel İnceleme Yarışması’nın birincisi Alp Eren Akyuz’un araştırması kurumun ic ve dış gorunumunde etik tutumun nasıl yansıdığını saptamayı hedefliyor. Akyuz, calışmasının onsozunde “Bu araştırmanın esas amacı, iştirakleri nedeniyle isimleri birlikte anılan kurumların, etik ilkelere sadık kalmalarının onemini ve birbirleri uzerindeki etkilerini; yoneticilerin, calışanların ve muşterilerin bakış acısından yansıtmaktır” ifadesini kullanıyor.
Araştırma kapsamında yoneticilere, calışanlara ve muşterilere anket soruları gonderilerek goruşleri alındı ve sonuclar değerlendirildi. Anketin birinci kısmında yoneticilere kendi kişisel etik anlayışları ve şirketlerinin etik değerlere bağlılığı uzerine sorular yoneltildi. İkinci kısımda ise iş ortaklığı kurulan diğer kurumlardaki etik duyarlılık seviyesi ve bunun kendi kurumlarına etkisi uzerine sorular yer aldı.
Araştırma sonucunda, yoneticiler ve calışanlar icin etik değerlere bağlı iş ortaklarıyla yapılan işbirliklerinin daha verimli ve başarılı olduğu ortaya cıktı. Muşteriler ise iş ortaklarının etik değerlere bağlı olmasına değer verirken, bunun şirketin kendi etik değerlerinin de bir gostergesi ve geliştiricisi olduğu yorumunu yaptılar.
Kuresel ilkeler uygulansın
Sosyal sorumluluk konusunu ele alan ve yarışma ikincisi olan araştırma ise, kuresel ilkelerin temelini oluşturan ahlak, iş ahlakı ve sosyal sorumluluk kavramları ile bu kavramların evrimini inceliyor. “Sosyal Sorumluluk İlkelerinden 10 Emir’e” başlıklı calışma kuresel ilkelerin daha yaygın ve etkin kullanımı icin onerilerde bulunuyor.
Birleşmiş Milletler Kuresel İlkeler sozleşmesine taraf olan şirketler arasındaki ilişkinin yasal ve etik bir temele oturtulması gereğini one suren araştırmaya gore, kuresel ilkeleri oluşturan on madde, şirketlerin uyması gereken temel ahlak kurallarına denk duşuyor.
"Bilimsel inceleme yarışması 2008"
Ansiklopedi0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ansiklopedi
- "Bilimsel inceleme yarışması 2008"