GSM operatorleri ucuncu nesil mobil iletişim sistemleri konusunda hazırlıklarını tamamladı
Cep telefonundan hızlı ve zengin icerikli veri akışına imkan sağlayacak Ucuncu Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G), Turkiye'de 30 Temmuz 2009'da hizmete gececek.
AA muhabirinin derlediği bilgilere gore, gecen yıl Aralık ayında ihalesi yapılan ve teknik adı ''IMT-2000/UMTS'' olan 3G hizmet ve alt yapılarına ilişkin A tipi lisansı alan Turkcell, B tipi lisansı alan Vodafone ve C tipi lisansı alan Avea, teknik hazırlıklarını tamamladı.
''İmtiyaz sozleşmelerinin imzalanmasından en az 3 ay sonra 3G hizmeti sunulabileceği'' şeklindeki yasal duzenleme gereği, 30 Nisanda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile sozleşme imzalayan operatorler, bu surenin dolacağı 30 Temmuzda 3G hizmeti sunmaya başlayacak.
Teknik hazırlıklarını tamamlayan operatorler, bu sureden once teknik hazırlıklarını tamamlamış olsalar dahi hizmet veremeyecekleri icin bu tarihte 3G'yi hizmete gecirecek.
Bu arada, Turkiye'deki GSM operatorleri, 3G test calışmalarında, dunya capında erişilen hızlara ulaşmayı başardı.
3G ile şu anki internet bağlantı hızının 10 katı hızda erişim mumkun olacak. Bilgisayardan bir film EDGE hızında 7,5 saatte indirilebilirken, 3G'de bu işlem, 7.2 megabyte hızla 6,5 dakikada mumkun olabilecek.
-TURKİYE'DE MOBİL TELEKOMUNİKASYON SURECİ-
Turkiye'de mobil telekomunikasyon sektorunun ilk uygulamasını oluşturan 1G sistemleri uzerinden sadece ses hizmetleri sunulabilirken, 2G sayısal sistemlerinde daha kaliteli ses hizmetlerinin yanı sıra SMS gibi basit veri hizmetleri de verilmeye başlandı.
Turkiye, 2.5G olarak adlandırılan geciş doneminde ise mobil şebekeler uzerinden internete erişim imkanına kavuştu. Boylece veriye dayalı hizmet turlerinde artış yaşandı.
Mobil telekomunikasyonun her nesilinde ses hizmeti sunulabilirken, 3G, daha kaliteli ses hizmetinin yanında daha hızlı ve zengin icerikli veri iletişimine imkan sağlıyor.
3G, 2 Mbps hıza ve bir sonraki teknolojiyi oluşturan HSDPA'de (High Speed Downlink Packet Access-3.5G) 14 Mbps veri iletim hızlarına teorik olarak ulaşabiliyor.
3G, bu hızlarla alışılan ''bilgiye erişim'' kavramına yeni bir boyut getirecek. Mobil ortamda goruntulu telefon hizmetleri, e-posta alıp gonderme, bankacılık hizmetleri, yuksek hızlarda internet erişimi, etkileşimli oyunlar, canlı radyo TV yayınlarına erişim gibi pek cok hizmet 3G mobil terminal cihazlarıyla rahatlıkla sağlanabilecek.
3G şebekeleri uzerinden ses hizmeti sunulacak olsa da ağırlık hızlı ve zengin icerikli veri uygulamaları olacak. Bu şebekelerin faaliyete gecmesiyle cep telefonundan internete hızlı erişimin yaygınlaşması, e-Devlet uygulamalarına onemli bir ivme kazandırması, sağlık hizmetleri, uzaktan eğitim, mobil-kutuphane, internet uzerinden bilimsel laboratuvarlara erişim, internet uzerinden dil eğitimi gibi uygulamalarla eğitime katkı sağlanması ongoruluyor.
3G ile tanışmamıza 22 gun kaldı
Ansiklopedi0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ansiklopedi
- 3G ile tanışmamıza 22 gun kaldı