Turk araştırmacılar, bocekler gibi hareket edebilen robotun uretimini tamamladı
Merdiven cıkma, seri şekilde zıplama, koşma, yuzme ve takla atma gibi hareketleri yapabilen robot, mayın arama ve afette arama kurtarma calışmalarında kullanılabilecek.
TUBİTAK desteğiyle ODTU ve Bilkent'li araştırmacılar tarafından uretilen robot projesini Bilkent Universitesi Bilgisayar Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Uluc Saranlı, ODTU oğretim uyelerinden Yrd. Doc. Dr. Afşar Saranlı ve Yrd. Doc. Dr. Yiğit Yazıcıoğlu gercekleştirdi. Projenin 2 yıl once 250 bin TL'lik destek ile başladığını belirten Uluc Saranlı, 'SensoRHex'in kamera ve bilgisayar yazılımı arasında iletişim kurarak goruntu işleme ve algılama konularında oldukca ileri ozelliklere sahip olduğunu anlattı. Calışmalarının sonraki aşamalarında robotun kendi kendine cevresini algılayıp karar verebilmesini sağlayacak araştırmaları surdurduklerini kaydetti.
Robotun geliştirilmesiyle ilgili calışmaların surduğunu dile getiren Saranlı, asıl kullanım alanının afetlerde arama kurtarma, ileri istihbarat ya da mayın temizleme gibi uygulamalar olduğunu ifade etti. Robotun kullanım alanlarıyla ilgili de şu bilgileri verdi: "En onemli ozelliği kendi kendine gidebilmesi. Mayın tarlalarının yuzeyi cok karmaşık olduğu icin robotların buralardan gecebilmeleri mumkun olmuyor. Uzerine mayın arama donanımları konulduğunda robot başarıya ulaşır."
Turk imzalı mayın robotu
Ansiklopedi0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ansiklopedi
- Turk imzalı mayın robotu