cok şaşırdım sizinle paylasmak istedim

Kayseri-Sivas karayolu uzerindeki Kultepe-Kaniş Karum kazı alanında Asurlu bir erkek tuccara ait kemikler ile silah ve ozel eşyaları bulundu.
Koloni cağına ait 4 bin yıllık mezarda bulunan iskeletin kafatasında yapılan incelemede Asurlu tuccarın olmeden once başarılı bir beyin ameliyatı gecirdiği, iyileştikten sonra hayatını kaybettiği tespit edildi.

Anadolu Universitesi Oğretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Handan Ustundağ boyle bir kafatasına ilk defa rastladığını soyledi.

Ustundağ, şu bilgileri verdi:
’’Kultepe’de yuzlerce insan iskeleti bulundu. Ancak bunun ozelliği farklı. Asurlu tuccarın kafatasında cok duzgun bir kesi var. 6x3 santimetre boyutlarındaki kesi izlerinden, kafatası delgi operasyonunun başarılı bir şekilde yapıldığını ve operasyondan sonra da hastanın sağlığına kavuşarak iyileştiğini oğreniyoruz. Bu bize gunumuzden 4 bin yıl once beyin ameliyatının başarılı bir şekilde yapıldığını gosteriyor. Beyin zarı iltihabına operasyon yapılmış ve iyileşme sağlanmış. Bunu acık bir şekilde goruyoruz. Bu işi yapan cok tecrubeliymiş. Operasyon da başarılı bir şekilde gercekleşmiş.’’

Anadolu insanının yazı ile tanıştığı ilk merkez olan ve gecmişi gunumuzden 5 bin yıl oncesine dayanan Kultepe Kaniş-Karum oren yerinde ilk bilimsel kazılar, 1948 yılında Prof. Dr. Tahsin Ozguc tarafından başlatılmıştı.