Biz daha 3G ye yeni gectik.Ukrayna 4G yi kullanmaya başlamış bile.Cok geri kalıyoruz cok...

Turkiye'nin iletişimde 3G teknolojisine alışmaya calıştığı bir donemde Ukrayna 4G'nin tanıtımını yaptı. FreshTel markası aracılığıyla tuketiciye ulaşan 4G ağında bir aboneye duşen hız 20 Mbs. Bu hız Ukrayna'nın 2006 yılında tanıştığı bir onceki nesil 3G'den tam 7 kat daha hızlı.
Icon Private Equity Şirketi Başkanı Kirill Dmitriev CİHAN'a yaptığı acıklamada; "Cinli ortakla uğurlu olduğunu duşunduğumuz 09.09.09 tarihinde Ukrayna pazarına girdik" dedi. 4G tanıtım cadırında bilgi veren Dmitriev FreshTel markası ile pazara girdiklerini ve ilk etapta başkent ve bolgesine ağırlık vereceklerini soyledi. Geleceğe donuk calışmalarını anlatan Dmitriev; "İlk olarak nufusu 1 milyonun uzerinde olan şehirleri kapsama altına alacağız. 2010 yılının sonuna kadar Ukrayna'nın yaklaşık dortte bir nufusu olan 10 milyona ulaşacağız" şeklinde konuştu.
Diğer yandan cadırda 4G teknolojini test edenler ise bu derece hızlı internetten etkilendiklerini soyledi. Bir universite oğrencisi duşuncelerini ; "Yurtta kalıyoruz ozel kablolu internetim var ama buradaki hız ondan cok daha fazla . Cok şaşırdım." şeklinde aktardı
4G ile birlikte Ukraynalılar artık yuksek kalite videoları online izleyebilecek canlı bağlantı kalitesinde video konferansları gibi bir cok aktivite yapabilecek.
Halihazırda sadece Kiev merkezinde 40 baz istasyonu faaliyette 2009 sonuna kadar Kiev ve bolgesine 200 yeni baz istasyonu daha kurulacak.
Yatırımcılar 30 milyon dolar ile başladıkları bu projeye onumuzdeki gunlerde 200 milyon dolar daha yatıracak. FreshTel 2010 sonuna kadar Ukrayna'da 1 milyon aboneye ulaşmayı hedefliyor. Şirket 4G modemleri yaklaşık 100 dolar satarken en ucuz 4G tarifesini ise aylık 10 dolar olarak belirledi. Kiev'de yapılan testlerde reel hız ise indirmede 13.8 Mbs gonderme cıkışında ise 2 Mps olarak kaydedildi.