
Kaynak : (Ben ) Mert'in Blog'u: Turboşarj'lar
Arkadaşlar blog'umdaki yazıyı buraya aktarmak istedim. Dileyenler blog'uma bakabilirler. İleride VLOG Şeklinde bilgi verici videolar hazırlamak icin taslak yazıyorum. Şuphesiz atladığım yada eksik yazdığım yerler vardır eksikleri tamamlarsanız memnun olurum.
1-) Turboşarj sistemi yada Turbo. Aractaki motordan daha yuksek guc veya tork elde etmek icin kullanılan aşırı besleme sistemlerinden birisidir. Motora daha fazla hava sokuşturarak yanmayı daha kuvvetli hale getirir ve guc ile tork artar. (Tork cevirme kuvveti demektir bir aracın torku ne kadar yuksekse o kadar rahat devirlenir ve yokuş tırmanır). Turbo 2 bolumludur, bir bolumun donmesi ile diğer bolumde hareket alır. Egsoz gazının cevirdiği bolum temiz hava verecek bolumu harekete gecirir. Bahsettiğim 2 taraflı bolumu resimde gorebilirsiniz bu 2 pervane birer salyangoz şekli ile kombine edilir. Bir taraf atık gazdan hareketlenirken oteki taraf temiz hava uflemek uzere hareket alır.
2-) Calışma prensibi : Turboşarj motorun egsoz gazı ( atık gaz ) ile calışan verimli bir sistemdir. Turbonun verimi diğer aşırı beslemelerden burada avantajlı olarak one cıkar. Cunku herhangi bir aksamdan guc calmaz. Tamamiyle boşa giden enerjiden alarak verimi artırır. Motordan cıkan hava turbonun egsoz gazı alma bolgesine gider ve pervaneyi hareketlendirir. Egsoz gazından gelen pervane hareketlenince temiz hava kompresoru de motora hava yollamaya başlar. Şoyle bir sıkıntı ile karşılaşılır ki egsoz gazı yakılıp gonderildiğinden dolayı cok sıcaktır ve donen pervaneninde belli surtunmesinden dolayı yuksek miktarda sıcaklık oluşur. Bu sıcaklıktan dolayı turbo akkor hale gelir. Turbodan giden havada buna bağlı cok sıcak olacağından motora giden havada sıcak olur ve verimi duşer. Motora giren hava ne kadar soğuk olursa yanma o kadar şiddetli olur. Sıcak havayı soğutmak icin İntercooler ( ara soğutucu ) kullanılır. Pasif şekilde olan intercooler genellikle havayı soğutmaya yeter ve verimi yukseltir. Boylece motorun silindirine soğuk ve daha fazla hava yollayabilirsiniz. Akabinde performans artar.
3-) Turboşarj'lar motordan daha fazla guc cıkarırken bir miktar da olsa yakıt tuketimini duşurebilmektedir. Dizel veya benzinli arac fark etmez artık coğu turbolu arac duşuk devirde tork değerini verebildiği icin sizin yuksek devir cevirmeniz gerekmez. Fakat biraz bile gaza daha fazla basarsanız aynı hacımdeki atmosferik motordan daha fazla yakıtı yakar. Orneğin : 1.4 Turboşarjlı ( TSI, T-JET vb.) motor ve 1.4 Atmosferik bir motor arac testlerinde de zaten bunu belirtirler. Turbonun yakıt tuketim sınır arası cok acıktır 20 litre de yaktırabilir 5 litrede yaktırabilir. Atmosferik motor bir yerden sonra hava daha fazla giremeyeceği icin aynı olcude yakıt tuketir. Genellikle atmosferik motorların fabrika verisi daha kolay tutturulur.
4-) Turboşarj'ın bakımı : Turboşarjlar hassas aletlerdir dakika başına 250.000 ( İki yuz elli bin ) Devir cevirebilirler. Her gaza basışımızda 25 bin devir kadar devir alması soz konusudur ilk gazlarda ve ani hızlanmalarda. Bu kadar devir ceviren bir parcayı hızlıca soğutmak ve yağlamak gerekir. Turboşarjlar calışma esnasında aşırı ısınır oyle ki akkor hale gelir yani sıcaktan ışık vermeye başlar. Turbo bu kadar ısınmaya karşı dayanıklıdır fakat turboyu sık sık akkor halde bırakmak turbo omrunu olumsuz etkileyebilir. Bunun icin aracınız turbolu ise her kullanımdan sonra 10 saniye gibi bir zaman gaza basmadan bekleyerek turbonun soğumasını ve yağlanmasını sağlayabilirsiniz.