AKTİF OĞRENCİ: Yeni kayıt olan veya kaydını suresinde yenileyen oğrenciye denir.
DONUK OĞRENCİ: Kaydını bir kez yenilemeyen oğrenciye denir.
KAYIT YENİLEME: AKTİF ve DONUK oğrencilerin sınava girebilmek icin yaptırdıkları işleme denir.
KREDİ: Oğretim programlarında belirtilen derslerin haftalık ders saati sayısına denir.
DERS SECME: Kayıt yenileme doneminde sınavına girilecek dersleri belirlemeye denir.
OTURUM: Sınavlarına girilecek derslerin sınavların yapılacağı gunlere gore (Cumartesi-Pazar) sabah ve oğleden sonra yerleştirilmesine denir. Bir oturumda en fazla sekiz dersten sınava girilebilir.
ORTAK DERS: Acık Oğretim Lisesinden mezun olabilmek icin mutlaka alınması gereken derslere denir. Uc kez alınıp başarısız olunursa muaf olunur ( Dil ve anlatım dersleri başarmak zorunda olup, muafiyet dışıdır ).
SECMELİ DERS: Mezuniyet kredisini tamamlamak icin, ortak derslerinin yanında alınan derslere denir.
MUAF OLMA: Uc kez sınavına girilen ancak başarısız olunan ortak dersin başarma zorunluluğunun ortadan kalkmasına denir. Muaf olunan dersin kredisi kazanılmış olmaz, muaf olunan ders istenirse tekrar alınabilir.
OĞRENCİLİK HAKKI: Acık Oğretim Lisesinde okuyarak paso, oğrenci belgesi gibi haklardan faydalanma durumuna denir. 12 donem ve uzeri Acık Oğretim Lisesi oğrencileri soz konusu oğrencilik hakkından faydalanamaz ancak okuma hakları kayıtlarını yeniledikce devam eder.
DONEM: Eğitim-Oğretimin başladığı tarihlerden donem sınavlarının yapıldığı tarihlere kadar gecen sureye denir.
ON KAYIT : Okul tarafından alınan kayıtlar, oğrencinin bilgileri sisteme aktarılıncaya kadar on kayıt olarak gozukur. Tasdiknameli gelen oğrencilerin tasdiknamesindeki veriler sisteme okul tarafından aktarılır ve oğrenci Aktif oğrenci yapılır. Ortaokul diplomalı veya lise diplomalı oğrencilerin belgeleri tamam ise bunlarda sistemde aktif oğrenci yapılır.
SİLİK OĞRENCİ: Ust uste en az iki defa kaydını yenilemeyen ya da Acık Oğretim Lisesi’nden tasdikname ile ayrılan, oğrenciler icin kullanılır. Yeni kayıt doneminde kaydını yeniden yaptırması gerekir. Daha onceki kazandığı krediler aynen korunur.
MEZUNİYET İNCELEMESİNDEKİ OĞRENCİ : Mezuniet şartları taşıyan oğrencilerin, sisteme aktarılan belgelerin incelenip değerlendirildiği anlamına gelir. MEZUNİYET İNCELEMESİNDEKİ OĞRENCİ MEZUN ANLAMINA GELMEZ. BELGELER İNCELENDİĞİNDE ORTAYA CIKACAK DEĞERLENDİRME SONUCUNDA MEZUNİYET ŞARTLARINDA DEĞİŞİKLİK ORTAYA CIKTIĞINDA TEKRAR AKTİF OĞRENCİ DURUMUNA DONUŞTURULEBİLİR.
MEZUN: Mezuniyet İncelemesi sonucunda da mezuniyet şartları değişmeyen, diploması basılması uygun olan oğrencileri ifade eder. Oğrenciler bu durumdaysa Acık Oğretim Lisesi oğrencileri Halk Eğitim Merkezlerinden, Mesleki Acık Oğretim Lisesi oğrencilerinin ise yuz yuze eğitim yaptıkları okullardan gecici mezuniyet belgesi(Cıkma Belgesi) alabilirler.
Kaynak
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Liseler
- (aol-sss) acık oğretim okullarında kullanılan terimler