MEB Ozel Oğretim Kurumları Genel Muduru Muammer Yıldız, konuya ilişkin yaptığı acıklamada, yeni eğitim oğretim doneminde cocuklarını ozel okullara kaydettirmeyi planlayan veliler icin 10 maddede dikkat edilmesi gereken temel unsurları anlattı. Liselere Geciş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınav sonuclarının acıklamasının ardından okullarda kayıt donemine girildiğine işaret eden Yıldız, bir eğitim kurumunu tercih nedenlerinin iyi ele alınması gerektiğini vurguladı. İlk kez ozel okula cocuğunu gonderecek velilere tercih nedenlerine yonelik liste yapmasını oneren Yıldız, "Bir ozel oğretim kurumuna cocuğunu kaydettirmeyi duşunen veliler, neden devlet okulları yerine ozel eğitimi tercih ettiği uzerine iyi bir irdeleme yapmalı, bunun nedenlerini belirlemeli. Yani ilk duğmenin doğru iliklenmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Once okulun kurumsal yapısına, eğitim cıktısına bakın"
Yıldız, "Her şeyden once secilecek ozel okulun kurumsal yapısı cok temel ve belirleyicidir. İkincisi okulun akademik başarısı, oğrencileri icin sağladığı burslar. Ozel okullar duzeyinde mezun ettiği oğrencilerin eğitim cıktısı, yerleştiği universitelerin ceşitliliği nedir, mezunlar sonrasında nerelerde istihdam edilmiş? Okulun mezunlarıyla ilgili de bir izleme sistemi var mı? Eğitim programları bu sonuclar ışığında guncelleniyor mu? Yani okul, kamu okullarıyla mukayese edildiğinde velinin tercihinin buraya yonelmesini karşılayan bir akademik cıktı verebiliyor mu? " şeklinde konuştu. "Ucuncusu, eğitim personelinin niteliği, surekliliği ve ceşitliliği. Bir kurum tercih edilirken mutlaka oğretmenleri hakkında bilgi alınması gerekiyor." diyen Yıldız, dorduncu unsur olarak uygulanan oğretim programlarının iyi incelenmesinin onemine dikkati cekti.

Ozel okulların resmi okulların uyguladıklarından farklı olarak Bakanlıkca onaylı ne tur programları hayata gecirdiği, bunların iceriği, uluslararası niteliği gibi konular hakkında bilgi alınması gerektiğini anlatan Yıldız, şoyle devam etti: "Bir kurumu bir başkasından farklı kılan, velilerin tercih nedenleri arasındaki en onemli hususlardan biri de okulun yabancı dili hangi oranda, niteliklerde oğrettiği. 1'inci ve 2'nci yabancı dil olarak ne okutuluyor, seviyesi nedir, oğrencileri hangi seviyede mezun ediyor? Mezunların bu konuda girdiği sınavlardaki dil beceri duzeyi nedir? 'Yabancı dil oğretiyorum'u herkes diyebilir ama esas olan bu cıktının karşılığı nedir? Velinin mutlaka bunu sorgulaması lazım."

"Okulun toplumdaki olumlu imajını dikkate alın"
Muammer Yıldız, tercihte dikkat edilecek beşinci kıstasın ise okulun toplumdaki olumlu imajı, kulturel duzeyi ile toplum ve sosyal cevrenin beklentilerini karşılaması olduğunu belirtti. Okul hakkındaki yorumların onemli bir ipucu oluşturduğunu dile getiren Yıldız, "Okulun Turk toplumunun, anayasal duzende ongorulenlere uygun bir kulturel kazanımı var mı? Bu kazanım ne oranda?" ifadelerini kullandı. Yıldız, "Altıncısı, okul oğrencileri hayata hazırlıyor mu? Velinin hayattan beklentisi, cocuğunun duzeyinden beklentisi ne? Okul bunu gercekleştirebilecek mi? Bu sorulara yanıt aranması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

"Okulu adım adım gezin, teknolojik altyapısını iyi inceleyin"
Okulun fiziki donamının, altyapısının onemine işaret eden Yıldız, "Veliler tercihte bulunmadan once mutlaka okulun her tarafını adım adım gezip gormeli. Dikkat edilmesi gereken yedinci kıstas, okulun teknolojik altyapısı, fiziki donanımı, laboratuvarları, kutuphanesinin incelenmesi, okulun guvenli ve sağlıklı olması noktasında sunduğu ortama dikkat edilmesi, verilen yemek ve servis hizmetlerinin irdelenmesi. Orneğin bana gore, zengin kutuphanesi bulunan bir okulun diğer okullardan ayırıcı vasfı var demektir." dedi.

"Sosyal, sportif etkinliklerin listesini isteyin"
Yıldız, sozlerini şoyle surdurdu: "Sekizinci unsur, bir ozel okulu diğerlerinden ayıran bir başka ozellik de toplum yararına yaptığı calışmalar, sosyal, sanatsal ve sportif etkinlikleridir. Veliler okuldan bunun listesini isteyebilir. Bugunun dunyasında sadece akademik diplomaya değil cocuğun hangi sosyal etkinliklere katıldığına, portfolyosunda nelerin olduğuna da bakılıyor. Dokuzuncu kıstas olarak okuldaki oğrenci rehberliği hizmetini ele alabiliriz. 'Model' olarak soyleyebileceğimiz iyi bir okul, rehberlik sistemi cok iyi olan ve bu anlamda liderlik yapabilen okuldur."

"Sozleşmeyi satır satır okuyun"
Genel Mudur Yıldız, "Onuncu kıstas diyebileceğimiz, en son noktada okul ile veli arasında yapılacak sozleşmede yer alan hukumlerin teker teker okunup incelenmesi, anlaşılmayan hususların sorulması cok onemli. Gozu kapalı imzalanan sozleşmeler mağduriyetler oluşturabilir. Veli neyi imzaladığını cok iyi bilmeli." uyarısını yaptı.

Kurumların başlangıctaki durumlarının, velinin okula bakış acısının zamanla değişebileceğini, eğitimde birbirine paralel ilerleyen kamu ve ozel sektor arasında gecişlerin gayet olağan olduğunu dile getiren Yıldız, "Veliler cocuklarının eğitim aldığı okulda her yıl bu sorgulamaları yapmalı. Hem oğrenci hem de oğretmen sozleşmelerini yıllık yapmamızın temel nedeni bu. Cunku değişimler olabiliyor. Velinin, bu sozleşme donemini bir fiyat pazarlığı olarak değil cocuğu icin her yıl aynı dikkat ve enerjiyle hareket edeceği bir surec olarak gormesi gerekiyor." diye konuştu.

"Fiyat en son konuşulmalı"
Yıldız, okulun kalite belgesinin olup olmadığının da sorgulanabileceğini belirterek, şunları kaydetti: "Veliler ozel okullarla goruşmeye gittiğinde daha cok fiyatın uzerinde duruyor. Halbuki bu alınan bir eşya, meta değil cocukların geleceği. Veliler butun bu kıstasları sorguladıktan sonra en son fiyatı konuşmalı. O zaman kurumun istediği fiyatın verdiği hizmetle orantılı olup olmadığı ve elbette bu ucretin velinin butcesine uygunluğu değerlendirilebilir. Velinin ozel bir kurumu tercih edip etmeme nedeni tek başına fiyat olmamalı."

Bu surecin tum oğrenci ve veliler icin hayırlı olması temennisinde bulunan Yıldız, okul tercih edecek velilerin mutlaka farklı secenekleri ele alarak karşılaştırma yapması gerektiğini sozlerine ekledi.

MEB