‘Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Okula başlama yaşından ara tatillere kadar bircok yeni duzenleme ilgili yonetmelikte yer aldı. İlk ve ortaokullarda teneffus sureleri ise arttırılarak 10 dakikadan 15’e cıkarıldı. İkili eğitim yapılan okullarda ise en az 10 dakika olması kararlaştırıldı. İlkokulların birinci sınıfına, eylul ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran cocukların kaydı yapılacak. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık cocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilecek.
"Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik", Resmi Gazete'nin bugunku sayısında yayımlandı.
Bakanlık, yeni duzenlemesiyle okul oncesi eğitim kurumlarında ikili eğitim yapılması zorunluluğunu kaldırdı.
Buna gore, okul oncesi kurumlarda gune başlama, oyun, beslenme, temizlik, etkinlik, dinlenme ve gunu değerlendirme zamanlarını da icerecek şekilde gunde 50'şer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati sure ile normal eğitim (tam gun) yapılacak.
Ancak kayıt alanında okula kesin kaydı yapılamamış cocuk bulunan okullarda ikili eğitim yapılması zorunluğu olacak.
- TENEFFUS SAATLERİ UZATILDI
Bir ders saati suresinin eskisi gibi 40 dakika olduğu ilkoğretim kurumlarının teneffus surelerine ilişkin duzenleme yapıldı.
Yonetmelikte yapılan değişiklikle cocuğun sosyal gelişimine katkı sağlayan teneffus sureleri uzatıldı. Daha once 10 dakika olan tam gun eğitim yapılan okullardaki teneffus sureleri en az 15 dakikaya cıkarıldı. İkili eğitim yapılan okullarda ise bu sure en az 10 dakika olacak.
- SOSYAL ETKİNLİKLER İCİN REHBERLİK YAPILACAK
Yeni mevzuatta ilkoğretim kurumlarında oğrencilere sosyal etkinlikler icin rehberlik yapılması da duzenlendi. Buna gore, anaokulları ile ilkokul, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında, rehberlik hizmetlerini yurutmek amacıyla rehberlik servisi oluşturulacak ve rehberlik hizmetleri ve sosyal etkinlikler, ilgili mevzuat hukumlerine gore yurutulecek.
- ANAOKULUNA VE İLKOKULA BAŞLAMA YAŞI
Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylul ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık cocukların kaydı yapılacak. Okulun kayıt alanında ikamet eden ve bir sonraki eğitim ve oğretim yılında ilkokula başlayacak cocukların kaydı yapıldıktan sonra fiziki imkanları yeterli olan anaokulu ve uygulama sınıflarına 36-56 aylık, ana sınıflarına ise 45-56 aylık cocuklar da kaydedilebilecek.
Bir grup oluşturabilecek kadar cocuk bulunmayan okullarda 36-68 aylık cocuklar aynı ana sınıfına kaydedilebilecek.
İlkokula kaydı bir yıl ertelenen ve bir onceki yıl okul oncesi eğitim almamış olan 69-71 aylık cocuklara, okul oncesi eğitim kurumlarına kayıtta oncelik tanınacak.
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylul ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran cocukların kaydı yapılacak. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık cocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilecek.
Okul mudurlukleri, yaşca kayıt hakkını elde eden cocuklardan 69, 70 ve 71 aylık olanları velisinin yazılı talebi bulunması halinde okul oncesi eğitime yonlendirecek veya kayıtlarını bir yıl erteleyecek. Velilerden kayıt erteleme icin sağlık raporu istenmeyecek.
Devamsızlık yapan oğrencilerin durumlarının veliye posta, e-posta veya kısa mesaj yolu ile bildirilmesi zorunlu olacak.
İlkokulda tam zamanlı kaynaştırma yoluyla eğitim alan oğrenciler ile ilkoğretim programı uygulayan ozel eğitim sınıflarında eğitimlerine devam eden oğrencilere bir defaya mahsus olmak uzere sınıf tekrarı yaptırılabilecek.
İlkokul 1, 2 ve 3'uncu sınıf oğrencilerinden bilgi ve beceri bakımından sınıf duzeyinin ustunde olanlar, velisinin yazılı talebi ve sınıf oğretmeninin onerisi ile ders yılının başladığı tarihten itibaren bir ay icinde sınıf yukseltme sınavına alınacaklar.
İlkokul cağında olup akranlarıyla okula devam edemeyen ve okuma yazma bilmeyen oğrenciler, birinci sınıf oğrenimlerini başarıyla tamamlamaları halinde, ders yılının başladığı tarihten itibaren bir ay icinde yapılacak bir sınavla yaşına uygun bir ilkokul sınıfına yerleştirilecek.
- ARA TATİLLERDE OĞRETMENLERİN MESLEKİ CALIŞMALARI KENDİ OKULLARINDA
Yaz tatili suresi oğrencilerin oğrenme motivasyonlarını kaybedecek kadar okuldan uzaklaşmamaları icin iki hafta kısaltıldı. Yaz tatilinden alınan iki hafta her donem icin birer haftalık ara tatil olacak şekilde duzenlendi. Bu ara tatillerde yonetici ve oğretmenler kendi okullarında mesleki calışmalarını yurutecekler.
Ancak oğretmenler ilgili genel mudurlukler tarafından belirlenen mesleki eğitim konuları dahilinde milli eğitim mudurluklerince hazırlanan program cercevesinde ilkokullarda zumre bazında, diğer okullarda ise alan bazında belli merkez veya merkezlerde mesleki eğitime tabi tutulabilecekler.
- OĞRETMENLERİN NOBET GOREVLERİNE ACIKLIK
Yonetmelik değişikliğinde mudur yardımcısı ve oğretmenlerin nobet gorevi kapsamlı şekilde ele alındı, okul oncesi eğitimi oğretmenlerinin nobet tutacakları yere, hamile oğretmenlerin nobet gorevlerine, ozel eğitim sınıflarında gorevli ozel eğitim oğretmenlerinin nobet gorevlerine acıklık getirildi.
Normal eğitim yapılan okullarda oğle arasında yapılan nobet gorevi nobetci oğretmenlerin dinlenme sureleri goz onunde bulundurularak donuşumlu ve dengeli olacak şekilde okul idaresi tarafından duzenlenecek. Engelli oğretmenlere ve bakmakla yukumlu olduğu birey bulunanlara bu durumlarından dolayı hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla nobet gorevi verilmeyecek. Ancak bu durumdaki oğretmenlere, nobet, istekleri goz onunde bulundurularak gun tercihlerine gore tutturulabilecek.
Okuldaki oğretmen sayısının yeterli olması durumunda, kadınlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran oğretmenlere, istememeleri halinde nobet gorevi verilmeyecek.
- SOSYAL MEDYADA İZİNSİZ YAYIN YAPANA KINAMA VERİLECEK
Bakanlığın yeni mevzuatında oğrencilerin kınama yaptırımını gerektiren davranışları duzenleyen hukumlerine de yeni madde eklendi. Buna gore, daha once kınama gerektiren fiiller arasında sayılan, "okul icinde izinsiz goruntu ve ses kaydetmek" şeklindeki madde, "bilişim aracları ya da sosyal medya kanalıyla kişilik haklarını ihlal edecek şekilde izinsiz ses ya da goruntu kaydetmek veya yayınlamak" olarak yeniden duzenlendi.
- OKUL ONCESİ EĞİTİMDE EĞİTİME ERİŞİM MODELLERİ
Yapılan değişiklikle okul oncesi eğitimde fırsat eşitliğini artırmak icin eğitime erişim modelleri uygulanacak. Okul oncesi eğitime erişimi arttırmak icin gezici oğretmen sınıfı, gezici sınıf, taşıma merkezi ana sınıfı, yaz eğitimi gibi ceşitli modeller geliştirildi.
Buna gore, okul oncesi eğitim, cağ nufusu az olduğu icin şube acılamayan yerleşim yerleri ile cağ nufusunun yoğun, fiziki şartların yetersiz olduğu yerleşim yerlerindeki cocukların okul oncesi eğitime erişimini sağlamak icin; gezici oğretmen sınıfı, gezici sınıf, taşıma merkezi ana sınıfı, yaz eğitimi ve benzeri esnek saat ve zamanlı eğitime erişim modelleri uygulanabilecek, gezici oğretmen gorevlendirilebilecek.
Uygulanacak olan farklı erişim modellerinde bir yılda en az 200 etkinlik saati eğitim yapılacak. Bir gunde yapılacak eğitim 2 etkinlik saatinden az olamayacak.
Yaz aylarında yapılan eğitime bir sonraki eğitim oğretim yılında ilkokula başlayacak cocuklar oncelikli olmak uzere okul oncesi eğitimden yararlanamamış cocuklar kaydedilecek. Eğitime erişim modelleri ile ilgili usul ve esaslar yonergeyle belirlenecek.
Tam zamanlı kaynaştırma yoluyla eğitim alan oğrenciler ile ozel yetenekli oğrenciler icin okul oncesi eğitim ve ilkoğretim kurumlarında ozel eğitim desteği verilmesi amacıyla okulun fiziki imkanları doğrultusunda destek eğitim odası acılacak.
Kaynak
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Liseler
- MEB, yonetmelik değişikliğine gitti! Okullarda teneffus sureleri uzatıldı...