Merhaba arkadaşlar. Ailemin evinde yaklaşık 10 yıldır kullanmakta oldukları Baymak Luna 3 hermetik kombi mevcut. Gecen kış anakart arızası nedeniyle devre kartı değişimi yapıldı ve kullandılar. Bu arada sensorleri, devir daim pompası da yenilendi. Bugun yıllık bakıma gelen Baymak yetkili servisi kombinin sıcaklığının yukselmediğini fark etti. Kaloriferlere gonderilen suyun sıcaklığı 45 dereceyi gecmiyor, daha doğrusu kombi bu ayarın yapılmasına izin vermiyor. Keza musluktan akan sıcak su da 35 dereceye ayarlamamıza rağmen 2 dakika icerisinde 70 derecelere cıkıyor. Servis yeniden anakart değişimi onerdi ancak bu kombi ile uğraşmaktan bezdiğim icin yeni kombi arayışına gectim.
Bu surec ile ilgili İgdaş'ı arayıp bilgi aldım. Kapasite artırımı yaptırmadığımız surece yeniden projelendirmeye gerek olmadığını, sadece cihaz değişim evrağının yetkili bayi tarafından imzalanıp kendilerine ulaştırılması gerektiğini, mevcut tesisat olduğu icin hermetik kombi alabileceğimizi, yoğuşmalı zorunluluğu olmadığını soylediler. Eski kombimizin kapasitesi evimizin 2 katından fazlasına yetiyordu. Dolayısıyla hem o kadar yuksek kapasiteli bir kombi istemiyoruz hem de 90 metrekare evimizi ısıtabilecek, hermetik, yoğuşmasız, cep yakmayan bir urun arıyoruz. Bu konuda onerilere ihtiyacım var.
Neyse, kendim sordum, yanıtlarını da bizzat vereyim. İleride ihtiyacı olana yardımcı olur.
Mevcut kombinizi yenileyip, tesisatta vida dahil değişim yapmadığınız surece işlem cok kolay. Ancak dikkat edilmesi gereken hususlar mevcut.
1- Mevcut kombinizin kapasitesinin uzerine cıkmayın. Altında secim yapabilirsiniz ancak uzerine cıkarsanız proje cizilmesi gerekiyor.
2- Kombi turunuzu değiştirmeyin. Hermetik ise hermetik, yoğuşmalı ise yoğuşmalı kombi takabilirsiniz. Aksi halde proje gerekiyor.

Yukarıdaki işlemlere dikkat ederseniz sadece basit bir cihaz değişim formu yeterli oluyor. Bunda da dolandırıcılara dikkat. Firmaların bazıları bu evrak işlemi icin 250 lira isterken bazıları da 100 lira istiyor. Ancak bu form icin ucret odemiyorlar. Bu konuda dikkat edin.
Kombi montajı icin minimum 250 lira para istiyorlar. Bu meblağın 90 lirası vanalı montaj kiti olduğu icin problem değil.

Ben kombimi Koctaş'tan aldım. Eski kombimi de verip 250 liraya butun işlemleri hallettim.
Eca Proteus Plus Blue modelini tercih ettim. Şu ana kadar cok memnunum. Baymak ile gecirdiğim işkence dolu yıllara yazık.